Раздават козунаци в Св. Иван Рилски

В двора на църквата Св. Иван Рилски ще се раздават козунаци днес. От 11 часа всеки е добре дошъл да се почерпи за здраве и благополучие по случай светлия християнски празник Възкресение Христово.

Църквата Св. Иван Рилски се намира на ул. Васил Левски 85 в район Северен. Храмът е построен 1848 година с помощи осигурени от българския възрожденски деец Александър Екзарх. Първият свещеник е поп Златан Груев Кинов, който е и първият български учител в училището, построено към храма.

Архитектурата на храма е била трикорабна псевдобазилика. Дърворезбата е впечатляваща, а стените се изписват 15 години след построяването на църквата.

На 3 март 1923 г. при по­жар сградата на храма е унищожена до основи. Оцеляла е само камбанарията, построе­на отделно в двора на църквата. Веднага след това започва съби­ране на средства за нов храм. На 19 септември 1925 г. митропо­лит Максим полага основния камък. Строежът е завършен през 1929 г.

Архитектурата на новия храм е еднокорабна, с кръстовиден наос и полусферичен ку­пол. Нова камбанария е издигната над притвора, а източната стена е полукръгла апсида. Към архитектурата успешно са адаптирани мотиви от старо­то българско църковно изку­ство.


Събитието ще се проведе стриктно при спазване на противоепидемичните мерки.

За автора

Вашият коментар