Разплатиха 4 милиона на бизнеса заради високата цена на тока

Стартираха първите плащания по програмата за компенсиране на крайните небитови потребители заради високите цени на електроенергията. До момента в рамките на няколко дни са разплатени около 4 млн. лв. Това съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков, който отчете напредъка при реализация на програмата.

Паралелно с изплащането на средствата продължава и подписването на договори с търговците, чрез които ще бъдат компенсирани крайните потребители. До момента са подписани 44 договора и остават още няколко, за да бъдат обхванати всички клиенти, които ще получат компенсация, съобщи още министър Живков. Той акцентира, че най-сериозните плащания ще бъдат направени през м. декември, когато се фактурира ноемврийското потребление.

Очаква се тогава повечето клиенти да получат накуп компенсациите си за месеците октомври и ноември. Причината е, че повечето фактури за м. октомври са издадени преди подписването на съответния договор между търговеца и Министерството на енергетиката. Така компенсацията не може да бъде отразена в октомврийската фактура.

Това обаче не трябва да притеснява потребителите, финансовият ресурс за компенсациите е осигурен и те ще бъдат получени накуп през следващия месец, увери енергийният министър. Той припомни, че Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране реализират съвместна информационна кампания, насочена към потребителите, които получават електроенергия от доставчик от последна инстанция.

Кампанията има за цел да мотивира колкото е възможно повече клиенти на ДПИ да изберат търговец при по-благоприятни за тях условия.

Вашият коментар