Сами можем да проверим дали един камион с дърва е легален

Изпълнителната агенция по горите има приложение за проверка на превозни билети, чрез което всеки гражданин може да направи справка – дали натовареният с дърва камион, който вижда на пътя, пътува легално и транспортира законно отсечена дървесина.

Отскоро информацията е визуализирана, като се публикуват и снимки с натоварените с дървесина автомобили преди тръгването им от склада.

Това обаче провокира недоволство след някои от горските служители, защото според тях е излишна бюрокрация, която ги превръща във фотографи.

„За да се гарантира тази прозрачност, е разработен модул, позволяващ на практика всеки гражданин да стане контрольор.

Чрез интерактивната карта на страницата на Агенцията по горите – по номера на камиона, който се вижда на пътя, натоварен с дърва, може да се провери дали дървата са бракониерски. Отскоро към този модул е добавена още една функционалност – актуални снимки на всеки натоварен камион с превозен билет“, каза инж. Росен Райчев от дирекция „Контрол по опазване на горските територии и ловното стопанство“.

Практиката подсказва нуждата от такива снимки, тъй като се оказва, че не само е възможно, но и наистина се случва – камион с издаден превозен билет да спре по трасето, за да разтовари част от дървата, което е във вреда на крайния получател или да спре, за да натовари още дърва, което пък ощетява собственика на територията, от която се сече.

Няколко седмици след въвеждането на това изискване обаче сред горските вече има брожение – че снимането ги натоварва допълнително, отнема им време и ги превръща във фотографи, каквито те не са.

Инж. Райчев е категоричен, че реакцията и на гражданите, и на голямата част от професионалната общност сочи, че публикуването на снимките има своя положителен ефект в контрола на незаконната сечи и ще продължи да се прилага.

За автора

Коментари (2)

  1. И къде е това приложение или поне как се казва, за да може един гражданин да направи справка, както е казано.

    Отговор

Вашият коментар