Симфония №2 на Рахманинов в Дома на културата

Пловдивската опера ще представи едно от най-монументалните и широкообхватни произведения на Рахманинов.

Симфония № 2 ми минор, op. 27 се появява в момент, когато жанрът симфония в руската музика временно изчезва на заден план и става собственост на вторични композитори, се оказва голямо събитие в живота на руското изкуство.

Сергей Рахманинов я създава през 1906–1907 г., а година по-късно тя е изпълнена за първи път под негово диригентство с в Петербург, и в Москва с огромен успех.

Рецензентът от „Руски музикален вестник“ пише: „Новата симфония е, преди всичко, собствено, рахманиновско, свободно проникване във вътрешния мир на човека от тънък и проникновен художник, който мисли, чувства и преживява самостоятелно. Първото и общо впечатление е, че със своето поетично настроение и художествен блясък симфонията завладява вниманието от начало до край, и при цялото разнообразие на израза, при равновесието на контрастите, обединява в себе си елементите на прелестното и трагически-страшното“.

Диригентът Емил Табаков и оркестърът на Опера Пловдив ще пресъздадът шедьовъра на Рахманинов на сцената в Дома на културата на 19 март от 19 часа.

За автора

Вашият коментар