Според Илияна Йотова културата ще ни спаси от кризата

„В тежките дни на пандемията, с ограничени контакти и тревога за здравето, спасението ни е в културата. Хората са жадни да се докоснат до културата и изкуството, да видят и чуят нещо ново. Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на Френския институт в България.

Илияна Йотова благодари на ръководството и екипа на института за сътрудничеството. „Проучихме обстойно опита на Френския институт, когато изготвяхме с екипа ми концепцията за Български културен институт. България заслужава да има такава институция, която да разпространява влиянието й по света, да бъде естествено място за сънародниците ни зад граница“, посочи вицепрезидентът и изрази надежда следващо редовно правителство и парламент да придвижат въпроса напред.

В приветствието си, през погледа на своето развитие, Илияна Йотова направи кратък преглед на историята на Френския институт в България. „Това са 30-те години на най-новата българска история. Преди 30 години моето поколение, току-що излязло от университета, гледаше напред с мечти и желание да види и попие от новото – първия досег с новите книги, с виниловите плочи, френското кино, срещите с общественици, които разкриваха необятния свят на френската култура, дискусиите по голямата тема за бъдещето на Европейския съюз“, разказа вицепрезидентът.

Още по-голяма амбиция за развитие пожела Йотова на директора на института Пиер Колио. Тя благодари на френския посланик Флоранс Робин за успешната съвместна дейност.

За автора

Вашият коментар