Спортът и COVID-19. Излагаме ли се на риск като посещаваме тренировки?

Резултати от проучване показват изключително ниски нива на риск от заразяване във фитнес залите

Най-активната организация, промотираща спорта у нас с позиция относно вероятността отново да затворят местата за спорт

Едно от местата, в които се регистрира най-нисък риск от зараза с COVID-19  се оказват залите за спорт. Това показаха предварителните данни събрани от King Juan Carlos University и AWRC-Sheffild Hallam University, които сочат изключително ниски нива на риск от вируса във фитнес клубовете и залите за групов спорт. За повече от 62 милиона посещения, които са били анализирани, средният брой заразявания е 0.78 на 100, съобщава EuropeActive, водещата асоциация с нестопанска цел в европейския сектор за фитнес и физическа активност. Проучването SafeActive има за цел да покаже относителния риск от заразяване с Covid-19 във фитнес залите.

От официалното начало на проучването (25.09.2020 г.) са били събрани данни, базирани на повече от 62 милиона посещения във фитнес зали и места за отдих в Германия, Франция, Швеция, Белгия, Холандия, Испания, Португалия, Норвегия, Швейцария, Чехия, Полша, Дания, Люксембург и Великобритания. След анализ на посещенията само 487 от тях са били позитивни за Covid-19. Събраните данни търсят да намалят притесненията на обществото по отношение на тяхното здраве, да потвърдят, че фитнес клубовете са здравословна среда с относително нисък риск от Covid-19 и да предоставят на фитнес клубовете и центровете за физическа активност един силен аргумент, с който да запазят вратите си отворени по време на бъдещи избухвания на инфекциозни болести.

Директорът на Центъра за проучвания свързани със здравето към Sheffield Hallam University, професор Роб Коупланд, смята че „Предотвратяването на разпространението на Covid-19 трябва да бъде наш основен приоритет, но също така трябва да осигурим възможност на обществото да остане активно. Физическата активност може да помогне за по-лекото изкарване на Covid-19 и дори да ни помогне психологически, когато се сблъскваме с втората епидемична вълна в Европа.“ Проучването се състои от поредица от въпроси свързани с помещенията,  всички положителни случаи на потвърдени от Covid-19 (потребители / членове и персонал). От фитнес и развлекателните организации,  които участват, се изисква да предоставят информация за общите седмични посещения от отварянето им всяка седмица и като използват данните, предоставени от техните системи за достъп / членство. Пълният доклад ще бъде публикуван през ноември и ще включва подробна информация по региони и страни в цяла Европа, като се има предвид разликите в процентите на инфекциите.

Екипът на сдружение “БГ Бъди активен” вече повече от осем години е посланик на каузата за повече физическа активност. Според организацията, редовните упражнения, придружени от здравословен начин на живот, все още са една от най-добрите ни защити. По време на сегашната ситуация на пандемия сдружението отправя призив за повече движение в борбата с COVID 19.  “Движението може само и единствено да ни помогне да се справим. Ефектът от редовните упражнения показва, че се отразяват на всички системи в тялото като подсилване на имунната система, намаляване на риска от хронични заболявания и подобряване на психичното здраве“, смята Ласка Ненова, основател на сдружението: „В борбата с вируса, по време на първата вълна през пролетта, останахме ограничени откъм достъп до обществени места, на които може да се спортува, както и групови занятия за физическа активност. И това беше грешка.  Да запазим фитнес клубовете, залите и местата за спорт на открито отворени и действащи, разбира се при спазване на всички мерки за безопасност, е изключително важно за подсигуряването на здравето и благоденствието на гражданите. Приканвам щабът и правителството да помислят за увеличаване на достъпа до физическа активност на отворени публични пространства ( спорт на открито), а не да го намаляват, докато се учим да живеем с Covid-19.“

„БГ Бъди активен“ застава твърдо зад твърдението, че физическата активност е основна част от решението по време на Covid -19 пандемия за подпомагане на укрепването и подобряването на имунното функциониране и по-ниския риск от вирусни заболявания.

За автора

Вашият коментар