Старозагорската опера с премиера на „Робинзон Крузо“

На 22 януари (събота) от 16:00 часа на сцената на  Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на мюзикъла за деца „Робинзон Крузо“ по операта за деца от Александър Йосифов. Диригент Виктор Крумов. Режисьор и музикална редакция Красимир Къшев. Сценография и костюми  Теодора Джамбазова. Мултимедия Борис Чуканов. Участват солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Стара Загора, ученици от Националното училище за за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Премиерата се посвещава на 80 годишнината на Александър Йосифов.

 „Мюзикълът „Робинзон Крузо“ е поредният амбициозен съвместен проект между НУМСИ“Христина Морфова“и Държавна опера-Стара Загора – след постановките „Лелята на Чарли“, „Класният се жени“, „Макс и Мориц“. И щом е четвърти поред, говорим за трайност и традиция. Амбициозен е, защото е проектът с най-масово участие на деца от Музикалното училище на сцената на Операта.

Амбициозен е и защото се наложи да се пише едва ли не цяло ново произведение. Оригиналното заглавие на Маестро Александър Йосифов е детска опера, която трае над два часа. Дирижирал съм я през 1985 г. и тя втори път не е поставяна, споделя режисьорът Красимир Къшев.

Вашият коментар