Старозагорци носят с гордост името си 150 години

С редица събития Стара Загора отбелязва гордо носеното си име вече 150 години. То е заменено от турското Ески Загра и непридобилото популярност Железник.

Предложението е било направено през пролетта на 1871 година в Цариград от водещия градската делегация за първия църковно народен събор, който изработва устава на новооснованата Българска екзархия хаджи Господин Славов. С този документ е учредена старозагорската епархия, начело на която трябвало да застане епископ Загорский.

В публикации от онази възрожденска епоха градът е наричан Ески Загра, Захара, Железник и Стара Загора.След като стадион Берое бе запълнен с операта „Аида“, един от акцентите е изложбата в парк Пети октомври.

Тя се реализирана със съдействието на община Стара Загора от екип специалисти от Регионален исторически музей, Художествена галерия, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Музей „Литературна Стара Загора“ и историкът-ветеран Величка Койчева.

Над 300 фотоса, представящи едни от най-важните моменти от историята на Стара Загора в периода от Възраждането до средата на XX век. Платната  в експозицията, носеща името „150 години с името Стара Загора“, акцентират върху моменти от градоустройството и строителството, икономическото и общественото развитие на града, носещ името Стара Загора от 1871 година.Експозицията от 28 платна, съдържа кратка история на Стара Загора и цели да запознае разглеждащите я с историята на града и да събуди любопитството към научаването на още факти

За автора

Вашият коментар