Светльо Желев: Гурмето не е в изисканите ресторанти, а от ръцете на баба

На вкусна приказка представиха новата книга на Светлозар Желев „Храната, начин на употреба или Гурме за напреднали“ в Bee Bop Cafe като част от програмата на „Пловдив чете“.

Защото хапката си върви с пийката, а и по лична традиция, издателката Божана Апостолова подари на автора една голяма бутилка и държа да подчертае, че ако имаше още поне 30 човека като Светльо в България, съвременната литература щеше да изглежда по различен начин. Божана намекна, че това е последният й фестивал и от догодина щафетата изцяло ще поеме маркетинг директорът на издателство Жанет 45 Красимир Лозанов. „Баба ти Божана се измори“, потупа го по рамото и, поне за тази вечер, предаде микрофона.


Светлозар Желев покани на сцената и двама от авторите в неговия кулинарно-пътешественически сборник Адриана Стефанова и Веселин Савов.

Говориха си за удоволствието от храната и как тя сплотява хората. Не за храната като необходимост, а като вдъхновение и за смисъла й в най-чистата форма – без значение дали е патешко магре или баница с пръжки.

„Не ме разбирайте погрешно. Гурме храната не е в изисканите ресторанти, тя е от ръцете на баба ми или в малка кръчмичка в Берлин“, изясни Светльо.

Кулинарните истории в книгата разказват за хляба, питиетата на любовта, агнешкото, октопода, баничките в Ямбол, медуза с боб (казарменото ястие за сланина с боб) и така нататък до безкрай.

В книгата се поместват разкази още на шеф Петър Михалчев и съпругата му Ина, на Веселин Юнаков, Ясен Захариев, Десислава Иванова и още прелюбители на добрата храна и нейното приготвяне.

„Някои от тях имат професионално отношение към храната, други любителски нагласи, 100 килограма и 2 цистерни с вино, като мен“, намигна Желев.

След „За бавното живеене и насладата от живота“, „България за напреднали“ и „Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“ Светлозар Желев каза, че готви нова книга със заглавие „Опитай пак“. Надяваме се да дойде до Пловдив, когато я завърши, за да ни я представи.

Литературният фестивал продължава до неделя наситен със събития, за които може да следите тук

За автора

Вашият коментар