Тъмната страна на пловдивското презастрояване

Проблемът с презастрояването в Пловдив е на върха на езика на всеки общинар във всяко интервю и публично обсъждане и навсякъде се дават щедри обещания за борба с това явление, което намалява качеството на живот на всички ни.

Въпросът с неговото практическо пресичане обаче е на пръв поглед сложен.

Но дали това е наистина така?

Един от основните начини (според някои експерти и главният такъв) за допускане на презастрояване в града ни е чрез промени в устройствените планове. Ноторно известно е забавянето с изготвянето на Общия Устройствен План (ОУП), който се бави години наред и в чийто първи вариант значителни площи, които в действащия ОУП от 2007а са отредени за зелени площи – стават терени за застрояване.

След бурната обществена реакция срещу безумията с поголовното намаляване на паркове и градини, за сметка на всякакво строителство, общината се видя принудена да въведе промени в подхода и след 3 стъпки напред към презастрояването, даде 1 стъпка назад.

И започна да консолидира 2те стъпки застрояване, на които явно държи.

Първият видим пример за това беше преди само седмица, когато се приемаше скучновато звучащото “Принципно съгласие за стартиране на процедура по изработване на проекти за изменение на ПУП на терени за озеленени площи”. Хем заспиваш още докато го четеш – хем е за “озеленени площи”, та даже и звучи добре.

За какво всъщност става дума обаче?

В действащия ОУП, терените между SPS и Ботаническата градина изглеждат така:

Вижда се и Белодробна болница, и парка, около нея, както и зелените площи на бившите разсадници на “Паркове и градини”.

Предложението за нов ОУП обаче (първоначално) изглеждаше така:

В него оградената с червено зона, в която само част е била застроена, а по-голяма част е била отредена за озеленяване, вече е предвидена плътно за строителство.

Естествено, по време на обществените обсъждания, имаше силно негативна реакция на този развой на градоустройствената мисъл, което наложи общината (отчасти – 1 стъпка назад) да преосмисли политиката си. И се роди текущият вариант за изменение на ПУП:

Тук виждаме 1 стъпка назад (зоните за озеленяване около Белодробна болница), но и “2те стъпки”, които остават за застрояване, спрямо текущия план на зоната.

Но това са разчертаните планове – нека визуализираме как ще изглежда това на терен, с помощта на Google Maps:

Най-вдясно е големият квадрат с единица – това е Ботаническата градина и нея (за щастие) никой от вариантите не е искал да затрива.

Двете леви зелени квадратчета с единици са зелените площи до Белодробна болница, които в първоначалната версия на ОУП са предвидени за застрояване, но след бурната реакция на граждани против – в проекта за изменение на ПУП (съгласие за започване на работа по който беше гласувано миналата седмица от ОС с решението със скучно звучащото име) тези две квадратчета отново са в зелено и са “спасени”.

Сините и червените квадратчета обаче нямат този късмет.

В действащия ОУП и сините и червените квадратчета са отбелязани като “зелени” зони, но и в новия ОУП и в предложението, прието вече от Общинския Съвет – те са за застрояване.

Причината едните (отбелязани с номер 2) да са в синьо, е че те са предвидени със статут за образователна инфраструктура. За единия от тези терени се говореше, че може да е мястото на една нова Математическа гимназия, но плановете се промениха и това не е съвсем сигурно, а намеренията за тези две сини карета са неясни.

Двата терена, оградени с червено и отбелязани с 3 обаче нямат дори и привилегията да са (евентуално) за образователни постройки, а са предвидени за застрояване, като многократно беше коментирано вече в публичното пространство и кой ще строи там (Георги Гергов).

И какво излиза – от гласуване на скучно звучащо предложение с думите “озеленени площи” в него, всъщност се дава възможност за усилено застрояване на зелени преди това площи, с аргумента, че зелените площи се увеличават, без да се споменава, че увеличението е само спрямо изключително орязаното “зелено” от първия вариант.

3 стъпки напред – 1 стъпка назад.

Прието.

Презастроено.

Казусът срещу презастрояването на тъмно в Общински съвет защитиха само 5 съветника (групата на ДБ, както и независимият Слави Георгиев), а още 5 гласуваха въздържал се. Групата на Демократична България ще сигнализира Областната управа за случая, а развитието тепърва ще се види и е важно да се следи подробно, защото въпреки че споменатата зона е важна сама по себе си – това е само първата капка на една възможна (при липса на обществена реакция) подмяна на зелените приоритети на Пловдив и окончателна загуба на борбата срещу презастрояването.

Защо е толкова важно?

За приемането на нов ОУП трябва да се преминат много процедури и екологични оценки. Много от драстичните намаления на зелените площи, включително Втория гребен канал, Адата, северната част на Марица, квартални паркове и зелени площи, подобни на тези зад SPS, не биха минали тези екологични оценки като част от нов ОУП по много причини.

Ако обаче всеки отделен ПУП премине по същия начин, по който се опитват да прокарат и ПУПа зад SPS през Общински съвет – на тъмно, на бързо и с думички за “зелени площи” в него, но всъщност намалявайки ги за сметка на застрояване – тогава, уважаеми съграждани, новият ОУП ще трябва да се съобрази с приетите на тъмно ПУПове.

Презастрояването ще продължи на места, на които не сме и допускали, че би било възможно, зелените площи ще намалят още и още, а части на града ни все повече ще наподобяват оазисно предградие на Мумбай, а не модерен европейски град.

Това обаче би станало реалност само ако този процес бъде оставен на самотек, ако никой не прояви интерес и след 5 години и да искаме да спрем някой безумен проект – няма да може да го направим, колкото и да протестираме и живи вериги за извиваме, понеже неговото законово право да строи върху зелени площи ще е желязно.

И то се кове сега.

ПУП по ПУП.

Зелена площ по зелена площ.

3 крачки напред – 1 крачка назад.

“Танц” на общината, на пръв поглед сама със себе си, но всъщност – с инвеститорския интерес.

Въпросът е – ще танцуват ли гражданите или презастрояването спокойно ще изиграе необезпокоявано окончателния си танц??

За автора

Коментари (1)

  1. Общината ни е просто кълбо от алчни, нуки, тъпи и нахални общинари….не чакайте добро от тях ,и така е 120 г вечез чете те малко история за 1920те какво се е случвало….

    Отговор

Вашият коментар