Тех фест събуди интереса на децата към новите технологии

Една цяла вселена на технологии и иновации се разкри пред децата, за да се докоснат по любопитен начин до техническите професии. Благодарение на серия инициативи през годините, организирани от Образователно-индустриален борд Пловдив, се проведе поредната среща, която събра професионални гимназии и водещи компании за демонстрации пред учениците.

Младежите от 5, 6, и 7 клас имаха възможност да сглобяват и изработват различни модели на машини и апарати, както и да се запознаят с основни принципи от природните науки. Те задаваха своите въпроси и успяха да се докоснат до непознати техники в индустриалния свят. По този начин се откриват нови хоризонти в избора им за образование.

На събитието този път участваха Професионална гимназия по електротехника и електроника, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, заедно с компаниите Либхер, АББ и Инч Фриго.
Гимназиите успяха да покажат част от нещата, на които се обучават. Техните възпитаници показваха създадени от самите тях модели и помагаха на по-малките в различни демонстрации на запояване, свързване, гледаха под микроскоп и разказваха за възможността за различните професии. От своя страна, компаниите чрез своите стажанти предложиха игри, свързване на инструменти, управляване на роботчета.

„Определено беше много интересно. През годините сме организирали за учениците разнообразни събития, които включват посещение на заводи, специализирани работилнички, среща с професионални гимназии. Целта е да се повиши интересът към техническите и инженерните професии“, разказва Весислав Илиев от Образователно-индустриален борд Пловдив.
Той споделя, че е важно да се обърне внимание на по-малките деца, за да им се помогне в избора и желанието за продължение на средното образование. Да се покаже, че тези професии са интересни и могат да бъдат „куул“. С нужното внимание да се промени възприятието, че инженерните професии и въобще индустрията са само работа на поточна линия.

Събитието за пореден път даде своя ефект, а доказателство за това е реакцията на децата, които желаят да присъстват на все повече събития от този характер.

Първоначално инициативата идва от Образователния борд, но във времето той получава обратна връзка от професионалните гимназии, които споделят за засиления интерес от деца и родители в следствие на събитията, които са посещавали.
По думите на Велислав, България има много да се догонва с другите държави и това е свързано с индустрията, която има нужда постоянно да променя своя облик. Но дава и добрия пример с Пловдив, като напредничев град, който се развива активно през последните години и се наблюдава посрещането на по-високо технологични инвеститори и засилен интерес към иновативната индустрия. Затова е добре да се взаимодейства между училища и фирми, за да се работи за по-добри възможности за работа, по-добри условия и престиж.


Тези срещи помагат и на родителите, в които е останало мнение, че индустрията е мръсна професия, недобре платена, шумна или само за мъже. „В един модерен завод няма такова нещо. Затова е важно децата от малки да разберат повече за този свят и да ги подготвим за дейностите в тези предприятия“, коментира Илиев.

За всички дейности и събития може да следите ТУК.За автора

Вашият коментар