„Тракия“ и „Странджа“ вдигнаха на крака публиката на Бунарджика

Ансамблите „Тракия“ и „Странджа“ окъпаха в багри и разтърсиха с оригинални и  изключително атрактивни танци, музика, и най-вече с блестящо изпълнение, сцената на Летния театър в общ концерт миналата вечер. Спектакълът „Път през Тракия” е поредната съвместна изява, в която двата професионални ансамбъла зарадваха почитателите на фолклорното изкуство. На 9-ти юли, под ритмите на тракийските танци, артистите изправиха на крака препълнения Летен театър в Бургас.

Доайените на фолклорното изкуство поведоха и своята публика в Пловдив през земите на древна Тракия с помощта на своите танцьори, певци и музиканти в увлекателен, красив и вълнуващ разказ за тази земя, огласена от звънтящи гласове на тракийски невести, тракането от колелетата на шарени каруци, като оживели от най-българските и съкровени родови разкази.

В програмата на концерта бяха представени „Празничен тракийски танц“, „Паликош“, „Тупнато хоро“, „Хасковски сватбени игри“, „Китка пролетни песни, „Ти кога видиш либе“, „На филек“, „Предсватбени настроения“ „Оженили мале“, „Ти ли бе Георги“, „Гергьовден“, „Хоро в ла“, „Разходка“ , „Хей мъри калъм Калино“ и „На сгляда по Димитровден“.

Двата ансамбъла, в изключителна симбиоза, доказаха отново заслуженото си място на новатори в музикалните и танцови форми, като в техните изпълнения нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени  на българския фолклор, обреди и легенди.

Концерт-спектакълът „Път през Тракия” разкри по един блестящ начин огромното фолклорно богатство на България. На финала под бурните аплодисменти на публиката, на сцената заедно с двата ансамбъла се поклониха и художествените ръководители на ансамблите, проф. д-р Даниела Дженева и Марио Егов.

Вашият коментар