Три учебни заведения носители на титлата “Най-активно училище в България”

Близо 400 училища от цяла България участваха в общоевропейската инициатива за насърчаване на спорта, физическата активност и здравословния начин на живот сред учениците.

За седма поредна година сдружение БГ Бъди активен отличи най-активните учебни заведения в България. Сдружението координира инициативата Европейски ден на спорта в училище, в която през тази година се включиха близо 400 учебни заведения  от над 200 населени места от  цялата страна, като бяха организирани множество различни събития с участието на над 80 000 ученици. Въпреки неясните времена покрай COVID19 и през тази година разнообразната програма включи всякакви видове физическа активност, спорт и игри; широко отразяване в социалните медии, като над 98% от активностите успяха да се състоят присъствено. Повече от половината от участващите учебни заведения бяха организирали тематично празника, като основните теми бяха: активни пространства и  чисто събитие – за разделно събиране на отпадъци и промотиране на култура и отношение към средата.

Определянето на най-активните училища в България отново бе сериозно предизвикателство пред екипа на БГ Бъди активен, тъй като много от учебните заведения, участвали в Европейския ден на спорта в училище, се бяха справили отлично и покриват критериите за активно училище, поставени от екипа на координаторите. С помощта на установените предварително критерии бях отличени 5 учебни заведения от цялата страна:

  • ПГ по МСС „П.К.Яворов“ гр. Гоце Делчев
  • ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с. Старо Оряхово
  • СУ „Васил Левски“ гр. Гълъбово
  • ОУ „Любен Каравелов“ гр. Видин
  • СУ „П.Р.Славейков“ гр. Кърджали
  • ПГ по СС „Никола Пушкаров“ гр. Попово
  • ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с. Дончево

Всички те получиха почетни плакети на Министерството на младежта и спорта.

Видео послание към участниците изпрати българският еврокомисар Мария Габриел и подкрепи кампанията и пожела на наградените да продължават да продължават да насърчават спорта и физическата активност в училище, като подчерта ролята на училището и учителите именно за това.

Вашият коментар