Училища влизат в оспорвано съревнование за събрано количество пластмасови бутилки

Учебни заведения от район Тракия в Пловдив се обединяват зад каузата “Училище #БезОтпадъци” и в следващите месеци ще бъдат част от кампанията “Искам да съм полезен…в училище”.   В кампанията ще се включат  училищата от района, които под формата на съревнование ще събират пластмасови бутилки в специална арт инсталация, носеща името Шишеяд. Училището, събрало най-голямо количество килограми пластмасови отпадъци, ще получи и награда – намеса в своя двор по избор. “Искам да съм полезен…в училище” се осъществява като част от дейностите на Партньорство за красива и чиста България от програмата на сдружение БГ Бъди активен –  _Място България  и в партньорство с Ротаракт Пловдив Филипопол, Ротаракт Пловдив и Община Пловдив, район Тракия.

По изготвен предварително график, арт инсталацията ще обиколи всички учебни заведения, като гостува във всяко в рамките на определен брой дни. Количеството, събрано от всеки нахранен Шишеяд, ще бъде измервано и записвано, като в края ще бъде сумирано и ще бъдат отличени победителите. Освен че ще получат ясни указания за това как трябва да третират бутилката преди да я пуснат в кош за разделно събиране, децата ще бъдат занимавани по темата за рециклирането от своите учители, на които координаторите ще предоставят колекция от наръчници за работа с деца. “Всички деца ще научат повече за това колко е важно да пазим чисто, да събираме разделно отпадъците и да ги рециклираме.  Целта ни е  да ангажираме и образоваме децата и учителите относно въпросите за отпадъците и да насърчат дългосрочната промяна в поведението им”, казва Радослав Тонев от Ротаракт Пловдив Филипопол.

Шишеядът ще стартира своята обиколка на 24-ти септември  от СУ „Димитър Матевски“ и ще бъде представен официално по време на Деня на спорта в училище. “Необходимостта да събираме разделно и да рециклираме опаковките трябва да бъде част от ежедневието ни. Важно е обаче да знаем, че една опаковка трябва да бъде изхвърлена напълно празна – без остатъци от храна или течност, защото би замърсила и останалия рециклируем материал в контейнера.”, казва Румяна Киризиева, от сдружение БГ Бъди активен” Разделното събиране и рециклиране е поредното малко ежедневно действие, което обаче може да заразява другите и да спомага за промяната. Насочвайки се към децата и под формата на надпревара смятаме, че ще “заразим” най-малките с идеята и ще им помогнем да придобият устойчиви навици по-лесно ”

“Искам да съм полезен… Рециклирай ме!” е кампания част от дългосрочната програма _Място България, която тече вече няколко поредни години и обединява малки и големи зад каузата за събиране разделно на опаковките. През 2020-та  кампанията се проведе в 6 града в цялата страна, които се включиха с различни инициативи за стимулиране на гражданите да събират разделно. Получените количества пластмаса за рециклиране се измерват на месечна база от местната за всеки град компания за оползотворяване на отпадъци, а в резултат от събраното количество на всеки град е подарена градска мебел, по избор на местния партньор на проекта.

Проучване, което направи сдружение БГ Бъди активен през 2020-та, показа, че грaждaнитe  cмятaт зa нaй-oпacни плacтмacoвитe oтпaдъци, a зa cрaвнитeлнo бeзoпacни – cтъклoтo и cтрoитeлнитe oтпaдъци. Извадката даде още данни за това, че оползотворяването на пластмасовите отпадъци за създаването на нови полезни изделия е важен стимул, който подтиква населението на изследваните градове за разделното им събиране. За 82,9% от анкетираните това пряко ще повлияе на разделното събиране в дома, а 75,3% ще бъдат мотивирани и да събират изхвърлените в околната среда отпадъци

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” на сдружение БГ Бъди активен се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

За автора

Коментари (1)

Вашият коментар