Удължават с 2 месеца извънредната епидемична обстановка

От петък вечерта, 27 ноември, влизат в сила новите мерки, касаещи овладяването на разпространението на коронавирус в страната. Те ще бъдат валидни до 21 декември, а извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с два месеца – до 31 януари. Това съобщи на брифинг в МС министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Ще бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия в университетите, училищата, университети, детски градини и ясли. Същото ще важи и за провеждането на групови събития, семинари, конкурси и тиймбилдинги.

Частните тържества няма да могат да се провеждат с повече от 15 човека, а от всички културни мероприятия единствено театрите ще могат да работят, но при минимален капацитет на заетите места. Забраната важи и за посещенията във фитнес зали и центрове.

Всички спортни мероприятия за спортисти над 18-годишна възраст ще се провеждат, но без присъствието на публика.

Заведенията за хранене ще могат да работят единствено с поръчки на храна за вкъщи и за функциониращите офиси. В големите търговски обекти, тип МОЛ, ще работят единствено хранителните магазини, банковите клонове и аптеките.

За същия период се преустановяват и всички групови екскурзии.

Добрата новина за дребния бизнес е тази, че кварталните магазини ще могат да продължат да работят.

От щаба разясниха, че няма да бъде въвеждан никъде вечерен час, както и забрана за разходки на открито в паркове и градини.

За автора

Вашият коментар