В Асеновград поемат половината такса за кучета при регистрация и чипиране

Община Асеновград информира, че започва кампанията за заплащане таксите за домашни кучета. Срокът за регистрация и плащане е 31.03.22 г. Няма промяна в стойността на таксата – и тази година тя ще е в размер на 18 лева. От началото на 2022 г. до момента са подадени общо 16 декларации. С цел мотивацията на гражданите да регистрират домашните си любимци и съответно – те да бъдат чипирани в оторизирани клиники, община Асеновград стартира нова кампания.

Собствениците на първите 100 кучета, които бъдат регистрирани и с платена такса в срок, ще получат финансово облекчение. Общинската администрация ще поеме повече от половината сума за поставянето на чип. За целта, община Асеновград ще работи съвместно с две ветеринарни клиники. Преди да регистрират кучетата си, собствениците следва да позвънят на 0331 20 304 – отдел „Екология и околна среда“, за да бъдат записани и насочени къде могат да отидат, където ще им бъде направена отстъпка в цената при чипиране на домашния любимец.

Общинската управа припомня, че такса за домашен любимец не плащат: собственици на кастрирани кучета; хора с увреждания с удостоверение от ТЕЛК; служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни цели; кучета, използвани от БЧК; ловни кучета; кучета пазачи на животновъдни обекти.

Регистрираните домашни кучета за 2021 г. в община Асеновград са 358. Съставени са 18 акта на собственици за неспазване разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Кастрирани през изминалата година са и 128 безстопанствени кучета.

Вашият коментар