В „Медлайн“ изследват черния дроб с нови методи

Нова съвременна медицинска апаратура в отделението по гастроентерология към МБАЛ „Медлайн“ позволява да се направят чрез два неинвазивни метода прецизни изследвания на черния дроб. Те са неболезнени, безопасни и се понасят много добре от пациентите, посочи д-р Елена Топалова.

Нова бързоразвиваща се технология, с която е снабдена ехографската система в отделението и позволява да се осъществи първият метод – еластография. Това е изследване, разглеждано като алтернатива на биопсията на черен дроб. Представлява ултразвуково базирана образна техника, която разрешава измерване и относително количествено определяне на еластичността на черния дроб.

Вторият изключително точен метод, който дава възможност на лекарите да установят т. нар. ”скованост” на черния дроб се прави с пионера в областта на количествената еластография – апаратът фиброскан. Използва се измерване скоростта на вибрационна вълна чрез засичане на времето, което й е необходимо за проникване в черния дроб до определена дълбочина. Изследването трае 10 минути, напълно безболезнено е, до минимум е сведен дискомфортът.

Двата метода дават изключително точна информация за тежестта на увреждане на чернодробния паренхим, степента на фиброза (уплътнение) и стеатоза (омазняване) на черния дроб при съмнение за токсичен алкохолен хепатит, хемохроматоза, неалкохолен стеатохепатит при затлъстяване и захарен диабет, цироза и др.

В последните години във връзка с множество генетични фактори и нездравословни навици и хранене, се отчита голямо нарастване на случаите с метаболитен синдром, който е свързан с прогресиращо омазняване на черния дроб. Доказано е, че дори когато няма токсична или вирусна етиология, това омазняване води до непрекъснато дразнене и възпаление на чернодробните клетки и прогресира до циротична трансформация на черния дроб.

С помощта на двете изследвания се проследява вече стартирала терапия при пациенти с доказана чернодробна болест, включително вирусни хепатити, което е особено ценно.

„Имаме уникалната възможност да засечем двата метода и да получим много прецизни данни за степента на фиброза на черния дроб, за да се предотврати вероятността тя да прерасне в цироза“, каза д-р Топалова. Според нея целта на екипа в МБАЛ „Медлайн“ е възможно най-голям брой пациенти с хронични заболявания да бъдат изследвани и проследявани.

С оглед актуалната епидемична обстановка с новопоявилата се от една година вирусна инфекция двете изследвания са препоръчителни и за пациентите след прекаран COVID-19, при които е установено завишение на чернодробните ензими, за да може да се определи тежестта на увреждане на черния дроб. Ако човек, преди да се зарази с коронавирус е имал заболяване, за което не знае, например прекаран вирусен хепатит, много тежко омазняване на черен дроб или придружаващ захарен диабет, тежестта на увреждане е прогностично по-голяма.

„Лошото на вирусните инфекции е, че могат да отключат друга „дремеща” в тялото ни болест, а единствено поставянето на точна диагноза дава възможност да се проведе адекватно лечение и да се предотвратят тежки усложнения“, коментира д-р Топалова.

Тя припомни още, че около 30% от заразените с COVID-19 имат продължителна диария и болки в корема. За тях също е препоръчителна консултация с гастроентеролог.

Екипът на Гастроентерология към МБАЛ „Медлайн“ се надява, че съвкупността от разработените иновативни методики, вниманието към детайлите, развиването на персонална медицина и доверието на пациентите са ключът към възможно най-успешно провеждане на профилактика, диагностика и лечение на остри и хронични заболявания в гастроентерологията.

За автора

Вашият коментар