В Пловдив представители на етносите пиха „Кафе на толерантността“

За девета поредна година представители на всички общности и религии в Пловдив се събраха на днешната дата – 14 февруари, на традиционното Кафе на толерантността в Джумая джамия по покана на Ахмед Пехливан – председател на Мюсюлманското настоятелство и с любезното домакинство на Районния мюфтия на Пловдив.

Поводът за сбирката е годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на града под тепетата през 2014 година, когато в Карловския съд се гледаше делото за собствеността на карловската Куршум джамия. За първи път турската общност отправи покана за Кафе на толерантността през 2015 г. Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за дългогодишно приятелство.

Около масата с кафе и традиционна турска баклава, заедно седнаха районният мюфтия на Пловдив Танер Вели, вицеконсулът в Генералното консулство на Република Турция в Пловдив Халид Ислям Таръ, зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заместник-.кметът на район Източен – Ерол Садъков, инж.Светозар Калев – председател на ОЕ „Шалом“ Пловдив, Лалка Златанова – председател на Фондация „Заедно“, Давиде Кристияно – представител на италианската общност във фондацията, Олга Атанасова – представител на руската общност във фондация Заедно, Елизабет Кунчева и Стела Тодорова – представители на арменската общност,  Донка Колева – председател на българо-турското бизнес сдружение БУЛТИШ, организаторът Ахмед Пехливан, който бе  и  модератор на срещата, както медии.

Приятелската среща започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите и пострадалите от катастрофалното земетресение в Турция.  Стана дума за различните инициативи в подкрепа на хората и децата без дом, инициирани от гражданското общество по линия на различни организации, районното мюфтийство, изказана бе огромна благодарност към голямата съпричастност на пловдивчани. Джумая джамия е едно от местата в града, където се събират помощи, като до момента събраната сума е на обща стойност от 400 000 лева. До 15 март в Джумая джамия продължава приемането на средства, както и на одеяла (електрически и обикновени), зимни боти, спални чували, якета, които по изискване трябва да бъдат нови.

Изказвания по време на „Кафе на толерантността“ направиха Танер Вели, Халит Ислям Таръ, Лалка Златанова, Донка Колева и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който сподели, че е щастлив да присъства за втори път на „Кафе на толерантността“.

„Кафето на толерантността“ вече не е събитие, то се превърна в традиция. Като заместник-кмет по култура винаги съм казвал, че това към което се стремим да постигаме е „Пловдив да бъде град на хората“. Хората са тези, които допринасят и правят градът да бъде различен, интересен, разнообразен с  етноси, живеещи в мир, разбирателство и толерантност. Това е модел, който е пример. Модел, едновременно „идеален“, заради това което сме успели да постигнем  и „идеалистичен“ – защото е пример, към който трябва всички извън Пловдив да се стремят. Днес, това което правим заедно е призив и повод да покажем, че градът отново е обединен. Още по-важно е сега, в този труден момент. Ние като администрация изразяваме пълната си съпричастност и подкрепа и ще продължим да полагаме всички усилия, тежкото положение на засегнатите хора да бъде подобрено“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Пловдивската фондация „Заедно” обяви на срещата своята нова кауза за децата, останали без родители от земетресението в Турция. За 350 от тях по график ще бъде осигурен престой в хотелска база с нощувки на морето и персонал, който говори турски. Ще има и психотерапевти, които ще работят с децата, за да им помогнат да преодолеят мъката си. 

Сред гостите на срещата бе и 82-годишният Видол Козарски от Хисаря, който след като чул за Кафето на толерантността, решил да присъства и по този начин да отдаде своята почит и лично да заяви съпричастност към загиналите в земетресението и техните близки. 

За автора

Вашият коментар