Ваксината на Moderna може да бъде прилагана и на деца от 6 до 11 години

В Националния имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – може да бъде въведена ваксинация с ваксината Spikevax (на Moderna) при деца от 6 до 11 г., включително. Промяната в кратката характеристика на лекарствения продукт е от 4 март т.г. В тази възрастова група се прилага ½ доза от тази за възрастни, като схемата на приложение е същата – 2 апликации с интервал между тях най-малко 28 дни.

Припомняме, че във възрастовата група от 5 до 11 г. досега у нас се прилагаше педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/BioNTech). При нея интервалът между двете дози е поне 21 дни.

Също от днес Националният имунизационен регистър позволява и въвеждането на приложена бустерна доза от ваксината Comirnaty при деца и младежи на и над 12 г. Бустерната доза в тази възрастова група се прилага не по-рано от 6 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина.

В кои имунизационни пунктове се прилагат ваксини на деца във възрастовата група от 5 до 11 г., включително, можете да видите тук

За автора

Вашият коментар