Виолета Стайкова: Мъжете са от Марс, жените от Венера, ваксините от Дявола

Писателката Виолета Стайкова, омерзена и бясна на системата, написа и дебютира с романа си „Дъното на Рая“ през 2019 година. Колкото и невероятно да изглежда, всичко в книгата се е случило и в реалния живот, а главната героиня Вяра се противопоставя на поведението на институциите и някои хора. Година по-късно Виолета издаде и „Системата“, която отговаря на въпросите Мързеливи са българите? Бог ли е виновен за бедността? Съществува ли световен елит? Некачествен ли е българският ген? Кой определя как да живеем и какво да мислим?

Пловдивчанката винаги има особено мнение за нещата и нямаше как да не каже нещо по темата и за последните събития и да предположи къде се корени проблемът.

„В 21 век политическите дебати в България все още се водят около социално-икономически суеверия, които нямат общо с обективните факти и естествените исторически процеси.Липсата на адекватно образование и на подготвен културен и научен елит в България родиха много митове и заблуди около това как функционира държавата и за какво всъщност служи. Така средностатистическият българин се принуди да си обяснява сложните социално-икономически процеси с народни суеверия и да отдава нестабилното икономическо състояние на народопсихологията – българинът е прост, мързелив, чопли семки по улиците, шофира безразсъдно, не спазва законите, не си плаща данъците и други, без изобщо да си дава сметка, че народопсихологията се формира от държавата и нейната политика, а не от отделната личност.

Днес България се намира в изключително незавидно положение. Тя все още се опитва да догони демократичните принципи на Запада, докато Западът гледа вече в друга посока. Така, дори и българското общество да успее да наложи в политическата си система практиките на западните демокрации, то пак ще бъде в позицията на изоставащо и зависимо от другите. За да се наваксат огромните идеологически пропуски, които България е натрупала в хода на историята си, е нужен огромен скок в съзнанието на хората, започващ от културата и образованието.“

За автора

Вашият коментар