Влизаме в Германия с ваксина или отрицателен тест за коронавирус

Гражданите, пътуващи до Германия, трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за преболедуване или за ваксинация при влизане, независимо от страната, от която пристигат и вида транспортно средство. Мярката е в сила от днес и важи за всички пристигащи в Германия, с изключение на деца под 12-годишна възраст.

По информация на българското посолство в Берлин изключения се предвиждат за често пътуващите трансгранични пътници и при по-кратки пътувания към Германия от пограничните зони на съседни страни. Тези граждани ще бъдат задължени да представят отрицателен тест за коронавирус само ако пристигат от рискови зони, а останалите – ако не са ваксинирани и не са преболедували – ще трябва да се тестват два пъти седмично.

Проверките за наличие на съответните документи ще се извършват по следния начин:

– При пътуване със самолет – преди качване в самолета, както и при граничната проверка;

– При пътуване със собствен превоз – проверки ще се извършват на случаен принцип, като сертификатите трябва да се носят в оригинал;

– При пътуване с железопътен транспорт – възможни са проверки по всяко време на пътуването.

От 1 август Германия ще категоризира страните само в две зони – „зони с висок риск“ и „зони с вирусни вариации“.

При пристигане от „зони с висок риск“ гражданите, които не са ваксинирани или не са прекарали заболяването, подлежат на 10-дневна карантина. Тя може да бъде предсрочно прекратена най-рано след 5-ия ден при отрицателен резултат от PCR тест. След пристигане от „зони с вирусни вариации“ ще се влиза в задължителна 14-дневна карантина.

За автора

Вашият коментар