Внимание! Самолети прелетяха ниско над Пловдив

Внимание! Внимание! Снощи – 19.07. 2021 г., точно в 19:38 часа, три учебни самолета прелетяха ниско над площад „Ст. Стамболов“ на град Пловдив. Самолетите бяха оборудвани с най-висока безпилотна електроника и направени от най-здравата модерна сплав – стиропор. Малко след това еднопилотен стар модел, наподобяващ първите самолети, създадени от братята Райт, отлетя с младо пловдивско момиче в незнайна посока. Самолетите бяха идентифицирани като чешки, дело на гениалните инженери от танцово-театралната компания The Holektiv Company.

Всъщност момичетата от компанията – Андрея, Ева и Каролина са под тепетата, за да се включат във фестивала за театрално и танцово изкуство „Черната кутия“. Техният спектакъл „Авиаторките“ е първият им такъв, създаден като улично шоу. В него те съчетават акробатика, циркови елементи, малко танци, елементи на клоунадата и много хумор. Заформилата се публика около интерактивния декор, който се превърна и в основен герой на спектакъла, не можа да заглуши смеха си. Подхода на артистите и симпатичното намигване към зрителите е едновремешен – изчистен, без пошлост, традиционно забавен и в същото време изключително симпатичен в умереността си.

Всъщност, „Авиаторките“ по комедиен начин разказва за три жени в миналото, които искат да станат пилоти в години, когато това се е позволявало само на мъжете и то трудно. Техните опити често ги изправят пред пародийни ситуации или несполуки, докато накрая, както споменахме, отлитат, грабвайки си и другарче – млада пловдивска девойка.

Ето какво казаха Андрея, Ева и Каролина и пред MediaCafe.

Момичета, разкажете ни как се запознахте и решихте да работите заедно.

Андрея: Запознахме се през 2015 година в Академията за сценични изкуства в Прага. Аз обаче познавам Ева отпреди това, Ева и Каролина също се познават отпреди. Съдбата ни събра всички да учим заедно и с течение на времето решихме да пробваме да творим заедно.

Бихте ли казали, че женският поглед към изкуството се различава от мъжкия?

Ева: Има разлики, да. Определено нашата компания е основана върху женското мислене. Когато я създавахме, си мислехме именно за това, че съществуват толкова различни жени, с различни визуални и психически характеристики. Самите ние сме такива – аз съм доста висока и едра, а те са мънички. Ние се стараем да покажем женствената част от нашата природа, хуморът и елегантността ни. Защото обичаме хумора, мисля, че сме много забавни и той ни обединява.

А защо „Авиаторки“? Какъв замисъл се крие в спектакъла?

Андрея: Сюжетът бе вдъхновен от друг наш перформанс, кръстен „Божена“. Той разказва за Божена Лаглерова – първата жена пилот в Чехия. Темата за женския свят, вливащ се в мъжкия свят ни се стори много интересна. За това как жените започват също малко по малко да навлизат в мъжките професии. Дори и сега няма много жени пилоти по света.

Ева: В уличното шоу говорим за силата на жените, защото в миналото, когато Божена Лаглерова е искала да стане пилот, такова нещо е било изключително трудно. И въпреки това, точно в този период започва еманципацията, която се бори за равни права на нежния пол. Опитваме се да доведем това отминало време в съвремието, защото смятаме, че темата е актуална и до днес – да откриеш собствената си сила, собствения си начин и да постигнеш мечтите си.

А смятате ли, че изкуството може да промени стереотипите, или хората го приемат само като развлечение?

Андрея: Абсолютно! Смятам, че изкуството може да промени много неща. Нашата компания се стреми да промени гледните точки за жените. Например Ева е много силна, но много хора идват след представленията и се чудят как е възможно да се движи по този начин и да е толкова пластична.

Каролина: И все пак, държим публиката да усети и женската красота, не само силата. Акцентираме върху силата, но не директно, а като част от едно цяло. Като една страна от нашия натюрел, която не трябва да бъде забравяна. Надяваме се, че успяваме да вдъхновим момичетата и дамите, които ни гледат в публиката.

Това е важно да се подчертае, защото ние не сме феминистки. Просто знаем какво представляват жените, колко красиви качества съдържат и искаме да го покажем на света. Искаме да покажем, че можем да сме наравно с мъжете, но без да насаждаме феминистката философия.  

Това е първото Ви улично шоу. Смятате ли да направите още такива?

Ева: Беше предизвикателство за нас, защото за първи път правим нещо подобно, а и пандемията не ни позволяваше да играем на закрито. Оказа се, че изборът за улично изкуство е не само интересен, но и в ситуацията разумен. Харесва ни идеята да доведем изкуството при хората, които иначе не биха влезли в театъра. Уличното изкуство въвлича повече хора към идеята ти. Кара ги да се спрат за миг, да се изолират от ежедневието и да се почувстват щастливи, без изобщо да са го очаквали. Със сигурност ще направим още улични перформанса в бъдеще.

Снимки: Ванеса Попова

За автора

Вашият коментар