Втората по големина банка в Молдова хвали български дипломати

През последните три години българската публична компания „Доверие обединен холдинг“ е успяла значително да подобри постиженията си на територията на Молдова. Холдингът е придобил 77% мажоритарен дял във втората по големина банка в бившата съветска република – Молдиндконбанк, пише banker.bg.

По повод 30-годишнината на банката нейният главен изпълнителен директор Николай Борисов е изказал благодарности за успешното сътрудничество между двете държави с писмо до министъра на икономиката Даниела Везиева и министъра на външните работи Светлан Стоев.

В него е отбелязано, че през последните две години въпреки кризата от CODID-19, банката е успяла да подобри репутацията си и на нея се гледа с по-голямо доверие от страна на бизнес партьори и правителствени агенции.

Освен това главният изпълнителен директор на банката е отбелязал, че зад този успех стои Петър Крушков, първи секретар по търговията и икономиката на България в Молдова. Именно заради него благодарственото писмо към българските институции е факт.

Петър Крушков е завършил „Икономика на търговията“ – бакалавърска степен  и „Национална сигурност“- магистър. Дипломатът владее безупречно три чужди езика – руски, турски и английски. Той притежава отлична памет и познания в почти всички области. Умее да контролира емоциите си и следи отблизо най-малките промени в развитието на технологиите и геополитическите процеси. Работи усилено и вече покорява върхове.

Крушков успешно установява отношения с бизнеса и с местните структури в Молдова, сред които е и Българо-Молдовската търговско промишлена камара, която е под ръководството на инж. д-р Веселин Чипев, почетен консул на Молдова. През последните години той изключително успешно изпълнява своите основни функции, а именно да развива търговските, икономическите, културните и научните взаимоотношения между двете държави.

„Необходимо е също така да се отбележи успешното сътрудничество с българската общност в Молдова, която е осигурила на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ и на българския лицей „Васил Левски“ компютърно оборудване. И освен това е помогнала за реставрацията на исторически паметници, които са свързани с България“, се отбелязва още в благодарственото писмо.

Припомняме, че „Доверие обединен холдинг“ е една от най-големите холдингови структури в България, обединяваща деветнадесет дружества от осем различни отрасли на икономиката в седем населени места на територията на България. Най-големите му акционери са две дружества, свързани с Огнян Донев – „Софарма“ АД с дял от 32.94% и „Телекомплект“ АД с 8.92% от книжата с право на глас.

За автора

Вашият коментар