Йоко дари стволови клетки, за да спаси живот

Към момента регистрираните доброволни донори в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки са 2500. Това гарантират от Александровска болница в София. За да даде добър пример, стволови клетки дари и певицата и ТВ водеща Йоана Паспаланова – Йоко.

Тя публикува снимка с текст, който гласи:

„Вписах се в регистъра за донорство на стволови клетки! Това означава, че ако някъде в България или в ЕС има човек, който се нуждае от моите стволови клетки и сме съвместими, то аз ще стана негов донор, а той ще получи шанс за живот. Да живееш! Хм. Звучи лесно и сякаш ни е даденост, но не всички имаме късмета да бъдем здрави. Има хора с тежки заболявания, които заболявания се лекуват само и единствено чрез донорство на стволови клетки. И всички ние би трябвало да сме социално отговорни към тази част от обществото като се впишем в регистъра на Александровска болница. Тези хора са нечии майки, бащи, братя и сестри, деца. А колко му е да дариш…живот, когато го имаш? Бъдете добри! Правете добро!

Как се вписвам в регистъра и още много по темата за донорството, може да гледате в последния епизод на „Семейно време с мама Йоко“.

„Докато търсих информация за предаването си на тема „Донорство“, прочетох много, запознах се с различни случаи и разбрах колко голяма нужда от донори имане. Да си донор приживе, можеш само да дариш кръв, стволови клетки или яйцеклетки. Както и черен дроб, но там се иска фамилна връзка. Прекалено рядко е да имаш съвместимост с човек извън семейството. Та….реших, че трябва да дам личен пример и да се впиша. Какво по-хубаво от това да помогнеш на един човек, че и семейството му да има шанс за живот. Не познавам други хора, които са се вписали в регистъра. Нашата редакторка реши да се впише с мен покрай моя пример.“, каза за MediaCafe Йоко.

Йоко е повече от 20 години на сцената, започва с момичешката група „С две гърди напред”, през 1999 година се събира със Стефан Иванов – Wosh MC,  за да създадат Stick Insect, а по-късно се присъединяват Feel и Piro, където става факт The Top Stoppers. В момента е водеща на предаването Семейно време с мама Йоко по Code Health TV.

Вашият коментар