Юбилейна вечер на Александър Шурбанов на „Пловдив чете“

„Закуска с нар“ е последната книга с поезия на Александър Шурбанов. Тя ще бъде представена по време на литературния фестивал Пловдив чете със специалното участие на Илко Димитров. Историите за розовото фламиго и съвременния човек ще чуем на 11 юни от 18 часа в Народна библиотека „Иван Вазов“.

Днес обаче от 18 часа има също интересна среща в Стария град за представяне на книгата „Записки из губернския град Филипопол 1878 – 1879 година“. В двора на къщата „Енчо Пиронков“ авторът Емил Стоицов ще разкаже за съдържанието в компанията на издателката Божана Апостолова, редактора Йордан Велчев и модератора Здравко Дечев.Александър Шурбанов е носител на Националната награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос към културата, на почетен „Аскеер“ за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство и на голямата награда на Портал „Култура“ за поетичното му и преводаческо дело. „Закуска с нар“ е юбилеен сборник по случай неговата осемдесета годишнина, който включва непубликувани досега стихотворения и есеистични миниатюри.

В „Закуска с нар“ едно розово фламинго се заселва край бургаско езеро, на едно градско дърво му се присънва гората, едно чудовище излиза на разходка с лодка в компанията на красива жена, една крадлива сврака се перчи с хусарски мундир и, разбира се, един поет закусва с нар, сякаш нищо не се е случило. Тези стихове отразяват целия спектър на душевността на съвременния човек – тревогите на планетата, уязвимата сила на природата и неразгаданите тайни на вселената, парадоксалността на битието и ръкотворните успоредни светове на изкуството. Както и в предишните си книги от последните пет десетилетия Шурбанов търси художествен език, способен да споделя с читателя сетивни, емоционални и мисловни прозрения по достъпен и завладяващ начин.

Вашият коментар