Замръзналата Витоша или ето къде празнуват готините хора

Съвършена алтернатива за празнуване в днешния свят пълен със забрани винаги ще си остане планината. Стресът от притежание на нечий чужд сертификат или липсващ такъв отсъства на върха на необятните гледки. РЗИ, МЗ, „ако ходиш ми купи, защото няма да ме пуснат“ и „ти ваксинира ли се“ остават далеч зад гърба още с обличането на екипировката.

Осъзнавайки това и редицата ползи от планинските разходки, една компания реши отново да отбележи рожден ден на Витоша. А тя в момента е приказна. Буквално. Има 60 сантиметра сняг и каквото може е обвито в лед.

Ивет всяка година се качва с приятели за личния си празник именно там. Събират се компанията за свежа разходка, а сплотяващото между тях е общото влечение към планините, както и сходните професии. Част от тях са художници и скулптурът Детелин, с когото се свързахме за един приятен разговор. Освен да извайва фигури, той гради декорите в най-голямото студио в България вече почти 20 години. Правил е част от сценографията на „Непобедимите 4“, „Hellboy 3: Rise of the Blood Queen“, „Рамбо“, „The Hurricane Heist“, „Девет живота“, Spartacus (2004) и още много други популярни филми.


Детелин, Ивет и Петя

Ядрото на тяхната планинска компания включва още Петя, Ева и Светлина, но по преходи се събират доста повече хора, зарибени по дивия живот в перифериите на града. За кратко време са посетили над 20 планини, а Детелин абсолютно всяка седмица от две години се качва на Витоша, без пропуск. Само решава дали да е в сряда или в събота.

„Високата гледка изчиства харддиска. Досегът с природата е важен, защото работата пред монитор и големите градове са пагобни за човека“, казва скулптурът.Компанията не пропуска да публикува снимки от техните горски и планински приключения, защото искат да покажат и надъхът тези, които все намират оправдание да си останат вкъщи. Според компанията е хубаво да се възпитават ползите от планината, полезностите й, които са безкрай – спорт, чист въздух, успокоение. Те дори като художници, често и се вдъхновяват от нея.


Метеорологичната станция от 1935 година на Черни връх прилича по-скоро на замъка на Елза и кралството на Ледената кралица

Тази красива пропаганда дава ефект, защото снимките предизвикват любопитство, от което Детелин и компания получават все повече запитвания за даден преход или местенце, за да го посетят и те. А ние даваме рамо в мисията, защото да седнеш на масата край огъня до Райското пръскалко е добра алтернатива в сравнение с редица други градски сценарии. Освен това, групата забелязва, че хората по тези места не са консуматори, а се опитват да помогнат – някои правят доброволно горски маркировки, други засаждат дървета.

Има доста Фейсбук групи за споделяне на снимки, истории и съвети – Група за планински преходи, Планинари критикари, Разходки из планините, горите и равнините на красивата България. и още няколко.

И все пак, Детелин предупреждава, че може да се прекали с Витоша, защото тя е свирепа планина и е добре да внимаваш с нея, с планината изобщо. Той разказва за необясними за него моди, популярни в социалните мрежи, където подканват към предизвикателства да се къпеш гол в замръзнали води, да се снимаш на екстремно място, да направиш кадър в много лошо време, а това може да бъде пагубно за неподготвените и невнимателните.И все пак за рождения ден на Ивет се е паднало хубаво време. Приятелите дори са забелязали, че колкото и да е мразовито, винаги на нейната дата снежната Витоша е озарена от приятно слънце. На празник като на празник, за да отбележат подобаващо повода на бял вестник са си направили празнична почерпка със сланинка, праз, чесън, люти чушлета и малко шише с домашна ракия.

Няма нищо по-хубаво от това да си поседнеш с добри приятели, вкусна сланина и домашна ракия, прегърнат от Витоша, а пред теб райски планини на райска България.

За пълно удобство, компанията съветва всеки да се подготви с подходящо облекло и снегоходки.

„Колкото и често да избирам Витоша, всяка седмица, гледката винаги е различна, но винаги красива. На север се вижда Стара планина, на запад Люлин планина, Краището и Осогово, на юг Верила и Рила планина, на изток Лозенска.“, казва скулптурът и горещо препоръчва. Когато се качват нагоре, избират различни маршрути, за да я опознаят. Някои от пътеките са добре отъпкани, а други диви.

Планина Витоша е първият природен парк на Балканския полуостров с площ 278 кв. км. И всеки сантиметър е приказка.

За автора

Вашият коментар