Защо и как кучетата хапят?

Първо, тук си говорим защо и как кучетата хапят хора или други кучета. Ловният инстинкт ще оставим за друг път. Понеже и кучетата, и хората са социални животни, и двата вида има подобни начини да създават ред в социума.

„Защо?“ изглежда просто – хапят, защото могат. Ама не е чак толкова просто. Хапането изисква енергия, а кучетата най-много искат да пестят енергия. Затова трябва да си даваме сметка, че ако кучето хапе, значи си мисли, че няма друг избор. Всяко куче ще направи всичко, което е по силите му, за да избегне хапане.

И повтарям – не от алтруизъм, а защото битките и хапането са по-скъпи откъм енергия, отколкото дипломацията. Ако трябва да правим аналогия с хора (а трябва), малко е като студената война. Та всеки има зъби, ама предпочита да не ги ползва по предназначение.

Не трябва да пропускаме и фактът, че малките на възраст кучета опознават света и с устата си – както и човешките бебета. Та понякога бебе куче хапе, защото така се запознава с нещо ново.

Обаче понякога наистина нямат друг избор и хапят. И тук идва въпросът „как?“. Ами зависи. Има породи кучета, които са селектирани да хапят по определен начин. Например едни хапят веднъж и ви чупят ръката, други хапят като шевна машина и ви правят кожата на решето.

Съжалявам за грозната илюстрация, но майката природа не е мислила за красота, когато е правила хищниците. Ама е мислила да направи хищниците умни. Затова кучето не хапе, ако има друг избор. Но когато няма друг избор, хапе целенасочено.

Идеята е с малко хапане да се постигне някаква цел. Най-често целта е да се спре нежелано поведение. Може да е леко захапване, може да е чупене на ръка, но идеята е натрапникът да спре натрапването. Колкото по-лесно се разберем, толкова по-добре за всички.

И всяко нормално куче ще пробва първо маркиране със зъби, преди да стигне до чупене на крак. Не казвам, че трябва да се поучим от кучетата, но не казвам и че не трябва.

Редките случаи, в които хапането е непропорционално на провокацията (тоест кучето да се опита да убие някого без конкретна причина), са резултат от човешко поведение. Кучетата не могат да бъдат социопати. Хората могат.

За автора

Вашият коментар