OPERA OPEN с юбилейно 10-то издание

Фестивалът OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив отбелязва през 2023 година своето юбилейно 10-то издание с програма, която представя силното международно съдържание, жанрово разнообразие на фестивалната платформа и 40-годишните традиции на Вердиевия фестивал. Опера Пловдив поставя акцент на някои от най-успешните постановки, формати и творчески сътрудничества през годините, смело разположили OPERA OPEN на картата на европейските музикални open air-фестивали. Програмата е разпределена жанрово в „Опера и Балет“, „Класика и Джаз“,  „Мюзикъл и Рок“ и включва премиерни проекти с водещи артисти от българската и световните сцени.

Сегментът „Опера и Балет“ представя произведения на знаковите композитори Верди, Пучини, Моцарт и Чайковски. Седмица след като открие 100-ия сезон на Арена Ди Верона със своя премиера, режисьорът Стефано Пода ще представи на Античния театър спектакъл „Силата на съдбата“ от Верди на 24 юни, започнала като копродукция с Театро Реджо ди Парма през 2017 година. Солисти са Таня Иванова, Иван Момиров, Небойша Бабич, Мария Радоева и др.

Един от най-известните български оперни режисьори в чужбина Вера Немирова в екип с творящия в Европа визуален артист и сценограф Юлиан Табаков подготвят премиера на операта „Милосърдието на Тит“ – един от рядко изпълняваните шедьоври на Моцарт, с диригент Диан Чобанов на 15 юли. Към солистичния състав се включва и контратенорът със стремителна кариера Рей Шене от САЩ.

Сопраното Лила Лий се завръща в образа на зловещата принцеса Турандот, а за ролята на принц Калаф е поканен тенорът Амади Лага от Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия. Операта от Пучини на 1 юли е под диригентската палка на Якопо Сипари Ди Пескасероли.

 Една от най-мащабната постановка в историята на OPERA OPEN – “Набуко“ от Верди на режисьора Нина Найденова, отново ще отправи своите актуални послания за мир и тържеството на Човечността. В спектакъла на  8 юли с диригент Найден Тодоров участват едни от най-търсените от европейските оперни театри български солисти – Кирил Манолов, Таня Иванова, Милен Божков, Мария Радоева и др..

Водещото балетно събитие в България през 2022 – „Ана Каренина“ на хърватския хореограф Лео Муич, ще бъде представено отново на Античния театър на 21 юли. Към звездните солисти Марта Петкова и Никола Хаджитанев от Национален балет – София се присъединява Гилерме Алвеш, премиер-солист на балета на Хърватския народен театър.

Програма „Класика и Джаз“ дава старт на OPERA OPEN на 20 юни с аудио-визуалния спектакъл „Симфонична фантазия“, в който по традиция за всяко откриващо събитие артисти и публика сменят местата си в Античния театър за различно пространствено възприятие на музиката. Светлинни картини и проекции ще потопят зрителите в програмната музика на Фантастичната симфония на Ектор Берлиоз и 4 скици за оркестър на Димитър Ненов с диригент Диан Чобанов.

Опера Пловдив в партньорство с Държавната филхармония на Солун ще представи симфоничния концерт-спектакъл „Бетовен – Девета симфония/Шьонберг – „Оцелелият от Варшава“ на 11 юли. В музикалната симбиоза на утопия и антиутопия посланието за мир вълнува още по-силно. В проекта с диригент Владимирос Симеонидис участват солисти от България и Гърция заедно с Хора на Опера Пловдив с диригент Драгомир Йосифов.

 Jazz Symphony – един от знаковите фестивални формати, ще посрещне на Античния театър петкратната носителка на Грами за джаз-вокал Даян Рийвс. Кралицата на джаза ще представи за първи път в България своя богат репертоар заедно със симфоничен оркестър на 18.07. Концертът с диригент Константин Добройков и оркестъра на Опера Пловдив се осъществява благодарение на партньорските отношения с Plovdiv Jazz Fest.

Jazz Symphony ще представи на 3 юни и концерт на прочутият цигулар Дейвид Гарет, който идва за първи път в България с класическата си програма с музика от Бах, Дворжак, Менделсон и Шуман. Проектът ICONIC с цигулка, китара и бас се разпространява от промоутъра BG Sound Stage Management.

Почитателите на джаза ще се насладят и на импровизациите по класически пиеси на триото „Classic Impro”: Антони Дончев – роял, Бенямин Шмид – цигулка, Георг Брайншмид – контрабас с Оркестъра на Опера Пловдив на 27 юни.

По традиция август е месецът на OPERA OPEN Light с програма „Мюзикъл и Рок“. Хитовата творба на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос Суперзвезда“ с режисьор Веселка Кунчева е на 10 август с участието на познати имена от българската поп и рок сценa, а концертът „Една нощ в операта с музиката на QUEEN” на 14 август ще представи вечните песни на легендарната британска група. Програмата включва и премиера на мюзикъла от Бродуей „Семейство Адамс“ на 18 август. Романтичната черна комедия с героите от прочутата филмова поредица е под режисурата на Петър Одаджиев и диригентската палка на Вилиана Вълчева с познати на публиката солисти като Керана, Милица Гладнишка, Евгений Арабаджиев, Цвети Пеняшки и др.

Съвременната визия и високото професионално ниво на спектаклите на OPERA OPEN в съчетание с уникалните дадености на Античния театър привличат все повече чуждестранна публика. Опера Пловдив работи в тясно сътрудничество с туроператори за развитието на международен оперен туризъм в България като залага на актуално съдържание и съвременен маркетингов подход.

Билетите за OPERA OPEN вече са в продажба в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg. Традиционно ще бъдат налични и промоционални пакети и карти.

OPERA OPEN е част от програма „Наследство 2023“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Рей Шене

Американският контра-тенор Рей Шене е завършил Държавния университет на Ню Йорк във Фредония и Държавния университет на Флорида. Носител е на наградата „Джордж Лондон“ през 2014 г.  Гласът му притежава рядка комбинация от красота, сила и гъвкавост. Той има способността да пее набор от репертоар, нечуван за контра-тенор, и да хипнотизира публиката със своето въплъщение на мъжки и женски роли. Участва в рядко поставяни барокови оперни произведения в оперните театри в Париж, Виена, Женева, Кьолн, Нюрнберг, Токио, Анкара, Байройт и редица други. Концертните му изяви включват Карнеги хол, Виена Музикферайн, Арканзаски симфоничен оркестър, Кьолнска филхармония, Концертхаус Дортмунд, Кралска фестивална зала и др.Вера Немирова е един от най-известните български оперни режисьори в чужбина. Родена е в София в семейство на артисти. През 1996 г. завършва Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин със специалност “Оперна режисура”, а през 1999 г. взема и специалност “Музикална режисура в медиите”. От 1998 г. започва самостоятелна режисьорска дейност в Германия, Австрия, Швейцария, Латвия, Румъния и България. Финалист е на Втория международен конкурс за Оперна режисура в Грац, Австрия, 2000 г. От 2001 до 2003 г. е член на Академията за съвременен музикален театър при културния фонд на Дойче банк. Режисьорските прочити на Вера Немирова са многократно номинирани за най-добри постановки на годината в престижното международно списание Opernwelt. Вера Немирова е гост-професор в Музикалната Академия „Ханс Айслер“ в Берлин и доцент във Виенския университет. За първи път работи в България през 2008 година, а в Опера Пловдив поставя „Катерина Измайлова“ от Шостакович през 2018 година.

За автора

Вашият коментар