„Пловдив чете“ с наситена от събития петъчна програма

Петъчният ден на Литературния фестивал „Пловдив чете“ е изключително наситен и със сигурност изборът за събития ще бъде труден. Затова пък програмата дава възможност да не пропуснете нито една важна среща.

На 23 юни, петък посрещаме специалния гост на фестивала – Георги Господинов – първият българин, носител на литературната награда „Букър“.

Вход свободен с предварително запазен билет онлайн през платформата на eventbrite, вижте тук: https://www.facebook.com/events/1298226954135622

На Литературния кът ни очакват две събития за деца и младежи, които завинаги ще останат като най-скъп спомен за малки и големи от тазгодишното издание на фестивала. Рисуваме динозавър с Владимир Николов – палеонтолог и палеоилюстратор. Всички участници ще получат подробни наставления и ще отнесат за вкъщи специално ръководство за илюстрация с изчезналото отдавна същество. Срещаме любима детска писателка Петя Кокудева и мечока Дърабъра. А сутринта от 10.30 сме на шарено ателие с Мария Петрова.

Вижте събитията за петъчния ден и не пропускайте програмата – храна за ума и душата!

23 ЮНИ (ПЕТЪК)

16:30 I  Културен център „Тракарт“ (подлез „Археологически“)
Културен център „Тракарт“ и издателство  „Парадигма“:
Представят изданието „Озирис и Изида“ на Весела Атанасова, с илюстрации на Галя Захариева. Един преразказ на мита за Озирис и Изида, придружен от цветни илюстрации на оригинални египетски сцени и речник на непознатите думи и богове. 
Препоръчителна възраст:  8+ 

17:00 I Къща Стамболян, (ул. „Кирил Нектариев“ № 15)
Къща за литература и превод гостува на „Пловдив чете“:
„Времеубежище“: отворени врати за превода от български
С участието на преводачите от Хана Сандборг от Швеция и Душко Кръстевски от Северна Македония. Модератор е доц. д-р Ани Бурова. Срещата ще се води на български език.

19:00 I Епископската базилика на Филипопол (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 2) 
Издателство „Жанет 45“:
Чудото на езика“ – среща разговор с Георги Господинов, носител на световната литературна награда „Международен Букър“ 2023. Със специалното участие на Иван Ланджев

ЛИТЕРАТУРЕН КЪТ

23 ЮНИ (ПЕТЪК)

10:30 I Рисуваме заедно – шарено ателие с Мария Петрова 

15:30 I „Да нарисуваме велоцираптор“ – работилница по палеоарт на Националния природонаучен музей при БАН. Научете повече за живота и отличителните белези на велоцираптора и създайте своята първа научна илюстрация.

Водещ: Владимир Николов –  палеонтолог и палеоилюстратор, докторант в НПМ-БАН 

Вход свободен. Допускат се до 15 участници (12+)

17:30 I Работилницата на мечока Дърабъра с Петя Кокудева

Обувки за срамежливци. Разтегателна събота. Мармалад срещу стрес от говорене пред публика. Компас за изгубено настроение… Ако не сте чували за тези изобретения, предстои ви вълнуваща среща! 

Книгата е част от поредицата Клуб „Търсачи на истории“ на Издателство „Мармот“. Серията е вдъхновена от най-големите откриватели на истории, които познаваме – децата. В нея каним български писатели и илюстратори. Тяхното умение да разказват с думи и цвят правят всяка книга различна. А на децата им предстоят интересни пътувания, приключения и познанства.

ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2023 е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и партньори – национални и регионални медии, културни институции, университети, училища, читалища, НПО, галерии, частни компании, хотели и заведения за обществено хранене. Организатор на фестивала е фондация „Изкуство без граници“ с домакинството на издателство „Жанет 45“. Фестивалът се реализира с подкрепата на „Холдинг КЦМ 2000“ АД и „Михалково“ АД.

За автора

Вашият коментар