Пловдивчани масово правят акции против войната на Путин срещу Украйна

Още в деня след руското нахлуване в суверенна Украйна, пловдивчани излязоха на протест на площад Централен (пред пощата) с искане за спиране на братоубийствената война. С песни за мир, плакати, знамена и възгласи, украинската общност в Пловдив, подкрепена и от десетки пловдивчани, ясно застанаха против агресията.

Това обаче се оказа само първата, от поредица неспирни акции, с които жителите на града под тепетата заявиха своята съпричастност. Още същата вечер последва осветяването на Античния театър в синьо и жълто.

На следващия ден активисти разпънаха огромно украинско знаме пред Альоша, а в последствие алпинисти го прикачиха към скалите на самия хълм с въжета, като флагът на нападнатата страна беше там почти денонощие.

Непосредствено след това из целия град (на изоставените павилиони на Лафка) започнаха да се появяват улични графити със синьо-жълтото знаме и слогани на английски, български и украински в подкрепа за украинците срещу агресията на Путин.

За тази вечер, 02/03, украинската общност в Пловдив планира втори протест против войната отново на площад Централен, точно на входа на Цар-Симеоновата градина и отново от 18:00.

От общността се обръщат към пловдивчани с призив: “Скъпи приятели! Каним Ви отново да се включите в нашия протест против военните действия в Украйна. Моля да бъдете съпричастни и да изразите своето недоволство срещу това престъпление против човечеството!“

За утрешния национален празник, владиката на Пловдивска епархия е обявил молебен за мир във всички църкви от 11:00 и е призовал: “Да усилим молитвата си в тези дни на кръвопролитна война, която се е разразила сред православни народи, вследствие военната атака на Русия над Украйна.”

След това пловдивчани ще почетат националния празник на монумента посветен на Освободителната война на хълм Бунарджик, като се очаква в знак на съпричастност към народа, който също е дал жертви за национално-освободителната борба, пловдивчани да веят и украински, редом до българските флагове.

Ще бъдат почетени българските, руските, украинските, финландските и другите националности, които са дали живота си преди 144 години за освобождението на България.

За автора

Коментари (1)

  1. Всичко това е чудесно! Пловдив се събуди и започна да прилича на себе си!

    Отговор

Вашият коментар