Поискаха забрана за строителство по крайбрежието на парк „Странджа“

От Гражданската инициатива „Спаси Синеморец“ призоваха за незабавно налагане на забрана за всякакво строителство по крайбрежието на Природен парк „Странджа“ до приемането на план, който да гарантира и защити останалите природни дадености на Странджа. Ето какво е и тяхното становище за случващото се в района към днешна дата:

Ще позволим ли Синеморец да се превърне в поредния спомен?

През последните 30 години икономическите интереси на една малка група от “силни на деня” надделяват над общественото благо що се отнася до територията на Природен парк “Странджа”. Какво имаме предвид? Земите по крайбрежието на юг от Бургас са едни от най-апетитните терени в цяла България. Днес това се отнася с особена сила за хълмистите брегове и диви плажове между Царево и Резово, дотолкова доколкото те са все още запазени и съответно предполагат бъдеща експлоатация.

Именно фактът, че тези земи се намират в рамките на Парка ги предпазва, донякъде. Същевременно, законите за защита на целия Парк системно се погазват, защото апетитите към крайбрежните територии са толкова големи. Така се стига до ситуацията, в която заради крайбрежието на Парка, цялата му територия е подложена на бавно, но сигурно унищожение. Става въпрос не само за Варвара, Синеморец, Силистар и Резово, а и за близо 100,000 хектара гори, хиляди растителни и животински видове, както и за общност с вековна култура.

Причината ние да се захванем с каузата за запазване на Парка обаче е друга. Чисто и просто сме израснали по Южното черноморие. За нас, и безсъмнено за много от вас, къмпингите, плажните барчета, залезите, изгревите и безсънните нощи, прекарани до лагерния огън, носят мили спомени. Пред очите ни много от свидните места се превърнаха в презастроени капани за алкохолен туризъм. Миналото лято, когато разбрахме, че и хълмовете около Синеморец са на път да последват тази съдба си казахме: “Стига толкова”.

Първите няколко месеца след това прекарахме в проучване както на казуса, така и на добри практики в подобни казуси. През Април и Май заснехме кратък документален филм с историите на няколко местни граждани. Към филма прикачихме и петиция за спиране на строителството, която събра над 11,000 подписа. Проведохме среща с представители на МОСВ, на която връчихме петицията и настояхме за прилагане на законодателството. Тези усилия дадоха частичен резултат през Август, когато министър Личев направи опит да спре строителство в района на селото.

Междувременно подготвихме и внесохме сигнали за нарушения на екологичното законодателство във всички отговорни институции. Тези действия са съгласувани с други граждански организации, които преди са се борили за запазването на Парка. Преди дни гражданският натиск доведе и до подновяване на процедурата за съставяна на План за управление на Природен парк „Странджа“. Именно този план, който е закъснял с 20 години, трябва да определи допустимата човешка намеса в Парка. Приемането му обаче ще отнеме поне година. Междувременно крайбрежието около Синеморец ще бъде застроено. Друг липсващ елемент от правилното и законосъобразно урбанизиране на териториите от Царево до Резово, е Общ устройствен план. Такъв от години липсва за Община Царево, където се включва и село Синеморец, но въпреки това определени лица и фирми, получават разрешителни за строеж от Община Царево и РИОСВ Бургас.

Нашата цел сега е да мобилизираме граждански натиск, а и правен такъв, за налагане на забрана за всякакво строителство по крайбрежието на Природен парк „Странджа“ до приемането на Плана, който от своя страна ще гарантира и защитата на останалите природни дадености на Странджа. Министърът на околната среда и водите има властта да наложи такава забрана, но засега няма волята да направи това.

Повече за гражданската инициатива „Спаси Синеморец“ вижте ТУК

Водеща снимка: Владимир Спасов

За автора

Вашият коментар