Претърсете дома си за морски артефакти

Бъдещ музей в Бургас събира рибарски принадлежности, за да остави наследство

Напредва създаването на ново развлекателно градче край Бургас. В землището на квартал Крайморие се довършват дейностите по Културно-историческия комплекс Ченгене скеле.


Част от заниманията ще са пикник зона, къщи-работилници за деца, кафене-клуб на моряка, парково пространство, амфитеатър за малки концерти на открито и музейна част. В нея ще се експонират предмети свързани с морския свят.

Целта е да се популяризират рибарските традиции. Затова и местната община е започнала акция за събиране на артефакти, които да разказват за миналото. Търсят се всевъзможни вещи, за да ни въвлекат в мореплаването като приключение.

Всеки, притежаващ интересни компаси, лампи, котви, буйове, въдици, карти, документи, неща, които морето е изхвърлило, са добре дошли за дарение на музея. Така ще може бъдещите поколения да се запознаят с дейностите на морската култура. Идеята е да се събере предметният свят на един от най-романтичните занаяти. Спектърът е огромен, всичко като асоциация на морето може да бъде включено в експозиционните зали.Те ще представляват малки дървени къщички близо до брега. В тях ще се провеждат и обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики.

Изровете мазетата, претърсете таваните и шкафовете, а може би вземете ценността, която греее на видно място, защото каузата си заслужава. В знак на благодарност до всеки дарен предмет ще има табела с името на дарителя.

Ако намерите нещо любопитно, може да пишете на info@gotoburgas.com или на телефон 0882004124За автора

Вашият коментар