Ratio представя „Когато динозаврите властваха“ в Пловдив

През по-голямата част от съществуването си динозаврите доминират животинския свят. Дори сега те са колкото обект на сериозни изследвания, толкова и почти митологични създания, забулени в тайнственост и множество заблуди. Какво знаем за тях? Коя е истинската причина за тяхното изчезване? Това са само част от темите, които ще обсъдим с палеонтолога Владимир Николов.

Дискусията е на 23 септември, четвъртък, от 19 часа в лятно кино Орфей Пловдив с вход свободен.

С помощта на Владимир ще успеем да разплетем и „разкопаем“ серия загадки, които крият тези същества, живели преди повече от 240 милиона години.

Благодарение на работата на палеонтолозите през последните години, днес живеем в Златния век на изследванията на динозаврите. А истината за тях се оказва по-изненадваща и вълнуваща и от най-смелите ни предположения.

Друга част от темите са Доколко реална е представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми, като феноменалният „Джурасик парк“?, Били ли са обречени на успех от самата си поява или е трябвало да изстрадат възкачването си на трона?, Кога и как някои от тях са се превърнали в гиганти, които сякаш предизвикват законите на физиката?

Какво всъщност е довело до изчезването им в края на периода креда? Защо не са успели да оцелеят, докато други, далеч по-невзрачни на пръв поглед животни, са оцелели?

Събитието е част от инициативата Европейска нощ на учените 2021 г. и проекта KTRIO 5.

Програма

19:00 – Отваряме врати
20:00 – Презентация от Владимир Николов
20:45 – Дискусия с вашите въпроси и отговори
22:00 – Край на събитието

За лектора

Владимир Николов е магистър по геология и палеонтология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Понастоящем е редовен докторант в Национален природонаучен музей при БАН. Занимава се с изучаване на костната хистология на фосилни гръбначни животни открити България и участва активно в проучването на динозавровото находище открито край град Трън. Заедно със свои колеги описва третата находка на нептичи динозавър в страната.

Освен палеонтолог Владимир е и палеоилюстратор, т.е. художник, който се занимава с изработването на научно-обосновани художествени реконструкции на древни животни и средата, която са обитавали. Рисува основно динозаври и други мезозойски влечуги. Негови творби са отпечатвани на страниците на учебници, книги и списания. Илюстрира детската книгата „Excavate! Dinosaurs: Paper Toy Palaeontology” и е автор на корицата на българското издание на бестселъра „Възход и падение на динозаврите“ на Стийв Брусати.

Носител е на докторантската стипендия на фондация Карол Знание за 2020 година, а изследванията му в Трънско са подкрепени от палеонтологичната организация The Jurassic Foundation.ВИЖ ВЪВ FACEBOOK ДОБАВИ В КАЛЕНДАР  ПРЕДИШНО СЪБИТИЕСЛЕДВАЩО СЪБИТИЕ FOLLOW /SUPPORT

Вашият коментар