Разгеле: Избират новия омбудсман на Пловдив

Като втора точка от дневния ред на местния парламент утре е изборът на обществен посредник на Пловдив и неговия заместник. Успоредно с това ще се реши и тяхното месечно възнаграждение.

Конкурсът, всъщност, се обяви през далечната зима в първите дни на март 2015 година. Тогава бе назначен Борислав Стаматов за временно изпълняващ длъжността, който кажи-речи си започна втори мандат.

Шест години по-късно, кандидатурата си за омбудсман на Пловдив са подали осем човека. От тях седем са допуснати от временната комисия за подбор и класиране на кандидатите, след проведено интервю. До разговор с комисията не бе допуснат Ангел Грънчаров, поради неизпълнение правилника на общински съвет и неточност в документите.

Кандидатите, наредени по класиране от временната комисия, са Савина Петкова със 114 точки- бивш председател на Общинкия съвет, доц. д-р Христо Паунов 111 точки – преподавател в юридическия факултет на ПУ Паисий Хилендарски, Борислав Стаматов, разбира се, – юрист и преподавател също в ПУ, той има 98 точки, с една по-малко е Снежана Стоянова – юрист, Сузана Николова с 92 точки – била член на ГЕРБ, Воля,  „Изправи се.бг“, съдена заради имотна измама за 50 хиляди лева, Георги Величков с 80 точки – бизнесмен, общински съветник от „Ние гражданите“ и на последно място със 76 точки е Лариса Кътова – уволнена от кмета на район Северен Стоян Алексиев, заради корупционни практики и неетично отношение към колегите.

Общественият посредник е застъпник за правата на хората и защитник на обществения интерес. Той се избира за срок от четири години. В дейността си е независим и се подчинява само на Конституцията, законите на Република България и наредбите на Общинския съвет.

Омбудсманът защитава правата и интересите на гражданите при неправомерни административни действия, като несправедливост, дискриминация, злоупотреба с власт, отказ за предоставяне на инфорамация, ненужно забавяне на отговор, липса на отговор.

Явно, наистина, в Пловдив живеем в безвремие и състояние на айляк, щом като шест години нямахме назначено лице за омбудсман и пет месеца липсва конкурс за директор на Стария град. А тези пет месеца, като нищо могат да станат пет години. Ние не бързаме заникъде.

Утре в 9 часа сутринта започва общинската сесия, която ще се излъчва във Фейсбук страницата на общински съвет Пловдив, а пълния списък с точките, които ще се гласуват може да видите ТУКЗа автора

Вашият коментар