„Сбогом, Леонора“ и „Отърси се от грижите“ идват на София филм фест в Пловдив

Филми от целия свят с множество номинации за престижни награди стават част от фестивала София филм фест в Пловдив. Основната програма ще се проведе между 17 март и 27 март на обичайното си място – LUCKY Дом на киното. Стартът е на на 9 март от 18:30 часа с предпремиерно излъчване на най-новия филм на сръбския режисьор Душан Милич „Мрак“. Неговият автор лично ще представи в Пловдив копродукцията между Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция.

В програмата на фестивала влиза най-добрият израелски филм за 2021 година „Отърси се от грижите“. Той е носител на наградата от фестивала в Йерусалим. Копродукцията разказва за Алма – богата вдовица, която предоставя дома си на самотната майка Марина. Двете превръщат вилата в убежище на хора в затруднение, което преобръща живота им.

„Сбогом, Леонора“ е носителят на наградата за най-добър филм на европейските кинокритици ФИПРЕССИ в Берлин. Филмът разказва за невероятните приключения на праха на Пирандело и мъчителното пътуване на урната му от Рим до Агридженто, където ще се състои погребението му 15 години след неговата смърт.

Лентата „Бриджит Бардо завинаги“ ще ни изпрати в 20-те години в социалистическа Полша. Малкият Адам живее сам с майка си, която е преследвана от Държавна сигурност. Когато един ден отива на кино и гледа „Презрението“ на Годар, той се пренася в гримьорната на Бриджит Бардо и нейния свят на филмови и музикални звезди.

Още по-далеч в историята ще пътуваме с „Вкусно“. Филмът е с номинации за най-престижната френска награда „Сезар“ за най-добър художник и най-добри костюми. Историята разказва за пред-революционна Франция през 1789 година, когато гастрономията е изцяло в ръцете на аристократите. Горделивият готвач Мансерон е уволнен, след което започва история на отмъщение и страст, довела до създаването на първия ресторант във Франция.

В друга интересна френска лента на режисьора Клер Дени ще видим Жулиет Бинош. „Двете страни на острието“ разказва за двойката Жан и Сара. Един ден Сара вижда общият им приятел от преди години Франсоа, след което двамата започват работа заедно. След това нещата излизат от контрол.

„Легендата за краля-рак“ е вълнуваща приказна история от съвремието. Италианският филм ни разказва за конфликта между Лучано и местен принц за правото да преминават през една порта. Лучано се превръща в престъпник, който е заточен в далечната Огнена земя в търсене на митично съкровище, с което ще изкупи греховете си. Филмът е номиниран за „Златна камера“ на фестивала в Кан.

Фестивалът се провежда с помощта на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

За автора

Вашият коментар