Силна програма за началото на фестивала „Пловдив чете“

Най-големият литературен фестивал в България започва с официално откриване днес и раздава важни награди.

От 12 часа на „Пловдив чете“ се открива Алея на книгата на площад Централен, където ще бъдат разпънати шатри с книги от всички жанрове. Специално участие ще вземе Y&M Melodic Project. Алеята ще бъде подредена до последния ден на фестивала на 20 юни.Същия ден от 17 часа в къща музей „Христо Г. Данов“, която се намира на ул. Митрополит Паисий 2, ще се раздадат и годишните статуетки. Националните литературни награди „Христо Г. Данов“ ще се раздадат в следните категории: Българска литература, Преводна литература, Хуманитаристика, Изкуство на книгата, Издание за деца, Книгоразпространение, Представяне на българската книга, Библиотечно дело, Електронно издаване и нови технологии.30 минути по-късно на друга локация в града, Bee Bop Cafe, ще се проведе интересно събитието. Издателство ICU представя Кевин Бари и лабиринтите на езика. Разговор за изгубеното време, бъдещето и колко е важно да бъдеш… изискан. В град Бохейн. С участието на преводачката Елка Виденова и редакторката Невена Дишлиева-Кръстева.

В 18:30 отново в джаз бара на ул. Гладстон 1 издателство Сиела представя романа „Опашката“ на Захари Карабашлиев, където модератор ще бъде Живка Танчева.Голямото официално откриване на фестивала „Пловдив чете“ е от 20 часа на Античния театър. На тържествена церемония ще се връчат наградите Орфеев венец за високи постижения в съвременната поезия и Златна четка за най-добро художествено оформление на книга.

От сцената приветствие ще дадат Министърът на културата Велислав Минеков и кметът на Пловдив Здравко Димитров. Събитието ще продължи с музикалната програма на Хор Детска китка и група АКАГА с вход свободен.

Вашият коментар