Студент от Техническия създаде роботизирана протеза на ръка

Заместител на ампутирана човешка ръка – точно това е създал първокурсникът от Техническия университет – филиал Пловдив Георги Ганушев. Преди години загубата на човешка ръка беше непоправима . После екипи от инженери създадоха биопротези, помагащи на безръките хора. Георги Ганушев също черпи идеи от постигнатото в световната бионика, но е убеден, че може да направи по-съвършен инженерен продукт. И го прави. Затова проектът му „Роботизирана ръка тип „простетика“, управлявана чрез огъваеми сензори“ e финансово поощрен от МОН в тазгодишното издание на конкурса „Млади таланти“.

Проектът на Георги Ганушев вече има две версии. При първоначалната версия от 2022 година той използва камерата на компютъра си. С нея снима собствената си ръка и така подава команди за движение към пръстите на биопротезата. Втората версия вече няма нужда от компютър. Единственото, което му трябва е един електрически контакт и една ръкавица с 5 сензора. Така биопротезата копира действията на сензорната ръкавицата. „Всяка версия на проекта ми има различни приложения. Например при първата разработка може дистанционно да се управлява ръката и тя да се изпрати във високотоксични среди и дори в космоса, където да върши работа. Но първата версия имаше само 2 стойности на пръста – горе и долу, докато със сензорната ръкавица пръстите се движат с много голяма точност. Електричеството, което задвижва пръстите е с напрежение 3,3 до 5 волта.” – обяснява студентът от Техническия университет – филиал Пловдив.

Как се прави

Част от човешки скелет – точно на това прилича сега биоръката на първокурсника от Техническия университет – филиал Пловдив. За да бъдат „костите“ много здрави той е използвал специална пластмаса, която е вложил в 3D – принтера на университета и е задал програма за изработка. На следващ етап биопротезата ми отвътре може да бъде и метална, а отгоре ще бъде покрита с материя, приличаща на човешка кожа – обяснява младият талант. Той споменава част от разходите, които е направил: „Вътре в ръката има неща, които не се виждат. Важна част е платката „Ардуино“. Тя е свободно достъпна по волята на създателите си и струва около 30 лева. Другите разходи, които направих са: за кабели – 20 лева, платка за управление на серводвигателите – 30 лева, 5 серводвигателя общо 75 лева, 5 огъваеми сензора внос от Германия – 75 лева. Имам идея да добавя и шести сервомотор, който да управлява въртенето на китката.“ Дотук Георги Ганушев е вложил около 160 часа труд само за изработката на биопротезата. Поощрителната премия от 1500 лева смята да реинвестира,

за да продължи усъвършенстването на проекта си. И не е сигурен, че ще му достигнат, но ще са добро начало. Само сензорите, които му трябват, за да засича импулсите по невроните, ще глътнат около 400 USD.

Развитие

„ Използвам напредъка на науката, която вече може да засича електрическите импулси по нервните пътища от пръстите на ръката до предмишницата. Нервните пътища или невроните в известен смисъл приличат на електрически кабел. С магнитни сензори ще засичам импулсите, които минават по тези неврони. Импулсът се подава от мозъка, преминава през гръбначния мозък и през ръката достига но върха на всеки пръст. Магнитният сензор абсолютно точно засича електрическия сигнал от мозъка до пръста. Мозъкът не знае, че ръката вече я няма и продължава да „командва“ по стария начин.“ – обяснява принципите на развитие на проекта си Георги Ганушев. Той прогнозира, че докато завърши следването си в университета „ръката“ ще достигне до ниво готов продукт – реално приложим и продаваем. Бих искал да патентовам разработката си, когато я приключа и след това да започна свой бизнес. Смятам, че бизнесът ми ще си остане в България, но ще се разраства и в чужбина – заключи Георги Ганушев. Досегашните му маркетингови проучвания показват, че когато се появява за първи път на пазара на медицински продукти една биоръка е струвала между 50 000 и 60 000 USD. С развитието на 3D-принтерите, на нови технологии в роботиката, процесите на производство на биопротези поевтинява и сега цената вече може да бъде 3 000 USD.

За автора

Вашият коментар