Търсенето на скъпоценни камъни е най-новият вид туризъм в България

Търсенето на скъпоценни и полускъпоценни камъни в последните години се превръща в един от най-модерните видове туризъм по целия свят. Сред страните, където често се практикува, са Турция,  Грузия, Съединените Щати, Етиопия, Колумбия и Австралия, а в България този тип приключенски туризъм едва прохожда. Но страната ни, с богатите си на ценни минерали и злато недра, има огромен потенциал за неговото развитие.

Лилави аметисти,  смайващи с цветовете си ахати, млечносини халцедони и благородни ясписи — всички те лежат погребани в мината край Маджарово в Източните Родопи. За да ги намерите, всичко, което трябва да направите, е да се разходите в района на старата мина, казва Екатерина Терзиева от туристическата агенция „СлоуТурс.БГ“,  която вече предлага приключенски турове за търсене на ценните минерали. Благодарение на разположението си в кратера на изгасналия преди 35 милиона години вулкан, през социализма Маджарово се развива като рудодобивно селище. В резултат на вулканичната дейност тук има оловна руда, сребро, злато и над 16 вида ценни минерали и скъпоценни камъни, част от които и днес може да съберете покрай красивите меандри на река Арда.

От 50-те години на ХХ век до края на 80-те Маджарово се развива като миньорско селище и жителите му достигат почти 10 000 души. През 90-те години държавата изоставя маджаровската оловно-цинкова мина и прекратява изграждането на цеха за обработка на скъпоценни камъни, а съоръженията са премахнати. Проучването на находищата на аметисти, ахати и ясписи приключва, а след затварянето на двата рудника на някогашния минен гигант ГОРУБСО, Маджарово започва да се топи.

Днес това е най-малкият град в България след Мелник, с население от едва 670 души, а територията около бившата мина се владее от планинските водачи и каменарите. Много от тях са работили в някогашните рудници, други са търсачи на съкровища с колекции от по над пет тона скъпоценни и полускъпоценни камъни, трети имат собствени ювелирни работилници.

Сред най-често срещаните тук камъни е аметистът – един от камъните с универсални терапевтични свойства. Ясписът също има силни лечебни и заземяващи сили. Според Библията, той е дар от Бога и е първият камък на новият Йерусалим. Халцедонът, който също често се намира край Маджарово, символизира спокойствие и хладнокръвие, за тибетците той е камък на чистотата и концентрацията.

Ахатът осигурява баланс между физическите, емоционалните, интелектуалните и духовните състояния. Всичко, което намерите по време на експедицията за търсене на скъпоценни и полускъпоценни камъни, можете да задържите, казва Екатерина Терзиева.

Освен на приключението в Родопския Клондайк, туристите могат да се насладят на местната източнородопска кухня, да посетят някои от десетките древни тракийски светилища в района, да наблюдават египетския и белоглавия лешояд, да се порадват на красивата природа и меандрите на река Арда. 

За автора

Вашият коментар