Валентин Дишев с „Орфеев венец” и Дамян Дамянов със „Златна четка” на откриването на „Пловдив чете“

Много богати на литературни събития ще бъдат дните от 18 до 25 юни 2023 г., близо 50 издателства представят книги в „Алеята на книгата“ на пл. Централен

Най-големият литературен фестивал в България „Пловдив чете“ бе открит официално в неделя вечер на древната сцена на Античния театър. По традиция на откриващото събитие бяха връчени „ОРФЕЕВ ВЕНЕЦ“ – награда за високи постижения в съвременната поезия и „ЗЛАТНА ЧЕТКА“ – награда за най-добро художествено оформление на книга. Водещ на церемонията бе журналистът Даниел Ненчев. Публиката се наслади на концерт на група „ОСТАВА“: Свилен Ноев (вокал), Георги Георгиев (китара), Даниел Иванов (барабани), Боян Петков (бас китара) и Александер Марбург (китара). Събитието, както и всички от програмата на 21-то издание на фестивала „Пловдив чете“, бе с вход свободен.

Валентин Дишев е носителят на голямата награда „Орфеев венец” за постижения в поезията, наградата му връчи Министърът на културата Кръстьо Кръстев. Носител на наградата за илюстрация и оформление на книга „Златна четка” стана Дамян Дамянов, който получи наградата си от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

Церемония по откриването на литературния фестивал на Античния театър започна с обръщение  към публиката и благодарности от Божана Апостолова – основател на ИК “Жанет 45“ и съосновател на фестивала „Пловдив чете“. След нея слово произнесе Манол Пейков – управител на „Жанет 45“.

Много богати на литературни събития ще бъдат дните от 18 до 25 юни 2023 г. Те включват срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески събития, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, арт работилници и рецитали. Тази година гостуват знакови за българската литература имена като Георги Господинов, Иван Ланджев, Елена Алексиева, Георги Борисов, Мария Касимова-Моасе, Цвета Делчева, Радослав Бимбалов, Пламен Асенов, Елин Рахнев, Галина Вълчева, доц. д-р Александър Гьошев, Едвин Сугарев, проф. д-р Светлана Стойчева-Андерсон, Спаска Попова и мн. др. По традиция ще се включат и множество чуждестранни автори и преводачи. Специален гост ще бъде Н. Пр. Кристина Кувая, посланик на Финландия.

За детската аудитория ще има специални представяния на детски книги – на Иванка Могилска, Петя Кокудева с работилницата на мечока Дърабъра, Рисуваме заедно – шарено ателие с Мария Петрова , Нели Маргаритова с „Приказки за чуруликане“ и още десетки представяния на книги и ателиета по четене и рисуване за малчуганите. Ще се състои традиционното от няколко години връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Тази година шатрите на близо 50 български издателства, включени в пловдивската Алея на книгата, са разположени на площад Централен в дните от 19 до 25 юни.

Цялата програма на „Пловдив чете“ може да откриете на официалната страница на фестивала: https://plovdivchete.com/

Литературният фестивал „Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. В рамките му се провежда инициативата „Младият Пловдив чете“ с участието на деца и младежи. Фестивалът се организира за двадесет и първи път, финансира се от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г.

Организатор на фестивала е фондация „Изкуство без граници“ с домакинството на издателство „Жанет 45“. Съорганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“. Сред партньорите са национални и регионални медии, културни институции, университети, училища, читалища, НПО, галерии, частни компании, хотели и заведения за обществено хранене. Фестивалът се реализира с подкрепата на „Холдинг КЦМ 2000“ АД и „Михалково“ АД.

За автора

Вашият коментар