Wrong Fest 2021: Една сгрешена феерия за ухото и окото

Няма правилно начало на разказ като този!

На прага на поредния локдаун, притиснати от времето, противоепидемичните мерки и несигурността на положението с всеки отлетял час; промяна на програмата броени минути преди официалния старт; дори смяна на датата за самия фестивал и тъй нататък.

Един сценарий, който не вещае нищо добро. Но ако прогимназиалната математика ме е научила на нещо, то това е простото правило, че два минуса дават плюс. И ако по тази формула съберем грешния фестивал със стотината проблема покрай организацията, получаваме един невероятен уикенд. 

Wrong Fest 2021 (името чак сега някак придоби материален облик за мен) отново представи на меломаните една селекция от изумителна музика, която няма да чуете в класацията ТОП 10 на някое стандартно радио. Бих нарекла фестивала бутиков, не само заради липсата на всякаква грандоманщина, но зарди респекта към детайла и персонализираното внимание.  

И тази година организаторите заложиха на ъндърграунд звучене със засилено българско участие. Чухме някои от изпълнителите, които ни радваха и в миналогодишното издание – Стругаре, Жлъч/ Григоров/ Гена. Други пък направиха своя дебют на “грешната сцена”. Такъв беше случаят с Pistamashina – прохождащ експериментален проект, който запълва една музикална ниша в българската пост култура, която няма еквивалент. Чухме и вече добре познатите Nira, Mind Trips, Спални места, Seine, Krekhaus, BrazzVilliDJ. Чуждестранното присъствие беше застъпено основно от headliner-ите. Австрийците от Mother’s Cake ни разходиха из полето на рок и пънк звученето, руснаците от Shortparis направиха истински фурор със своето уникално изпълнение, което на половина се проведе в средата на публиката, a накрая се завърнахме в съседна Турция с вече добре познатите момчета от Lalalar и една нова за българската публика музикална формулировка Gaye Su Akyol

Станахме свидетели и на наистина уникална и напълно импровизирана колаборация. Една на пръв поглед беда, като изгубени инструменти някъде из междуконтиненталните полети, доведе до най-непринудения и свеж mashup, който съм чувала в последните години. Dub Fx заля всички с настроение директно от Австралия. И както вече споменах, макар само с 1/10 от оборудването си, приповдигна духа, а българските му колеги от BrazzVilliDJ бързо влязоха в тон и акомпанираха с духови инструменти. Любовта и усетът към музиката напаснаха двете мелодии в такъв синхрон, който остави незабравим спомен у тълпата.

Приятен елемент от програма бяха и артистичните костюми на повечето изпълнители. Тези пъстрота и оригиналност направиха цялото мероприятие интересно не само вокално, но и визуално. Или по друг начин казано – фестивал по точната дефиниция за такъв. Събитие, което цели да събере шепа хора около идеята за качествена музика, без да се превръща във вече стандартизирания формат на скара-бира с “някаква група за фон”.

Не мога да събера генерално преживяването в думи. Но затова пък ви препоръчвам да си купите билет за 2022 и да го съпреживеем заедно. А предстоящото издание обещава да е още по-грандиозно, тъй като, освен всичко гореспоменато, това ще е и 10-ти рожден ден. 10 години грешни решения! 

Билети за Wrong Fest 2022 можете да откриете ТУК! Ценовата категория 66лв е лимитирана.

Фотограф: Борис Джувинов

За автора

Вашият коментар