Започва 17-тия Международен фестивал за театър и съвременен танц “ Черната Кутия“

17-тият Международен фестивал за театър и съвременен танц “ Черната Кутия“ ще се проведе от 31 мaй до 15 юни, 2023 в Пловдив. Събитието e част от Културния календар на град Пловдив за 2023 година.

Фестивалът включва международни и български спектакли и събития в областта на театъра и съвременния танц от Италия, Великобритания, Румъния, България и Унгария.

Партньори на фестивала са Министерство на културата, Община Пловдив, Италиански културен институт, Унгарски културен институт, Холдинг КЦМ 2000, Драматичен театър Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив и Галерия Arsenal of Art

От 2007 година МФТТ “Черната Кутия” представя новаторски театрални постановки и танцови спектакли от цял свят. В досегашните издания на фестивала са представени 154 спектакъла и събития от 31 страни и 4 континента.

Вижте програмата по дни:

31 Май /вторник/, 19 ч.

Драматичен Театър Пловдив – Камерна зала

Tofu P Potter

Ferenc Feher – Унгария

Ференц Фехер е ярка фигура в света на унгарския танцов театър, творбите му са представяни по целия свят. Стилът  му е уникална и експресивна комбинация от freestyle dance, физически театър и анималистични движения.

31 Май /сряда/ I 20:30 ч.

Драматичен театър-Пловдив – Камерна зала

Pappa Mia

M STUDIO I Румъния

M Studio е създадено през 2005 г. в Румъния като платформа за развитие на нови форми на изразяване и възможности в изкуството на движението. Стилът на компанията е сливане на съвременен танц, движение и физически театър. Te често работят с гост хореографи и спектаклите им са високо оценени сред международните танцови и театрални фестивали, компанията е представяла работата си в Унгария, Хърватия, Германия, Сърбия, Словакия, Полша, Иран, Доминиканската република, др.

5 Юни /понеделник/, 19 ч

Куклен Театър Пловдив

IMAGO

Pett I Clausen – Knight – Великобритания

Впечатляващите британски танцьори и хореографи – Travis Clausen- Knight и James Pett ще представят дуета си IMAGO.

Travis Clausen-Knight е работил с хореографите Wayne McGregor CBE, Michael Clark, Matthew Bourne, Bawren Tavaziva, Holly Noble, Tim Podesta и Alexander Whitley. Носител е на наградата на Korean International Contemporary Dance Competition през 2020 г.

James Pett е част от танцовата компания на Wayne McGregor в продължение на шест години, През 2019 той е гост-артист в  Bangkok City Ballet в Тайланд. James Pett е асоцииран артист на Fabula Collective.

15 Юни /четвъртък/ I 19 ч.

Драматичен Театър Пловдив – Камерна зала

Ехото на молеца

Компания Cantiere Artaud – Италия

CANTIERE ARTAUD е театрална компания основана през 2016 г. от Сара Бончи и Чиро Галорано. От 2020 г. се утвърждава в региона на Тоскана като нова компания за създаване на драма и проза.

Cantiere Artaud е място за преоткриване на архетипи и ценности, следвайки идеята, че истината се крие в символиката и в ритуала, и има за цел да създаде атмосфера, която кара зрителя да се идентифицира с жест, дума, музика, или шум.

В „ Ехото на молеца“ чакащи фигури, вдъхновени от живота и творчеството на Вирджиния Улф, се материализират на сцената.

6 Юни /четвъртък/, 19 ч.

Галерия Arsenal of Art 

Творческа среща

с Камен Донев – България

Камен Донев е един от най-обичаните и популярни български актьори и драматурзи. Носител е на множество национални и международни награди. През последните години пише, режисира и изпълнява спектаклите си „Възгледите на един учител за народното творчество”, „Възгледите на един учител за всеобщата просвета” и др. 

За автора

Вашият коментар