Зов за помощ: Програмист се бори за зрението си, вече две години е без диагноза!

Здравейте, казвам се Захари Шиникчиев. Обръщам се към вас с най-дълбоко отчаяние и липса на надежда.“

Така започва историята за един млад мъж от Пловдив, който има нужда от нашата помощ. Захари Шиникчиев е на 42 години и до неотдавна всичко в живота му се развива благоприятно. Зарко, както го наричат неговите близки и приятели, живее и работи в София като програмист за реномирана компания, открил е своята половинка и прави планове за бъдещето, като всички нас.

Преди близо две години в живота му настъпва промяна, вследствие на проблеми с очите, която преобръща всичко с главата надолу, а той продължава да търси отговор на въпроса какъв е неговият случай, за да може да продължи напред и да живее пълноценно.

Вероятно за мнозина тази история би изглеждала като поредната, в която някакъв непознат човек има здравословни проблеми. Всички сме наясно, че, за съжаление, такива проблеми имат много хора, но случаят със Захари не е обикновен и ние сме убедени, че заедно можем да му помогнем.

Преди известно време  Зарко се премества да живее в София, където започва да работи за водещи компании в IT-бранша, следвайки голямата си страст да програмира. Работата е увличаща и той работи почти денонощно, за съжаление с доста малко сън и при неправилно осветление.

Въпреки това той е амбициран, защото е наясно, че за да осигури добър стандарт на живот за бъдещото си семейство, трябва да полага повече усилия. В неговия бранш никой не може да си позволи да изостава от новите технологии, а той е любознателен и иска да бъде сред най-добрите.

При въвеждането на първия локдаун след появата на коронавируса, Захари започва работа дистанционно от вкъщи, където обаче, без да си дава сметка, програмира повече от половин година на ниска осветеност от нощна лампа или при спуснати щори.

В един момент яркото светене на лаптопа през дългите нощи започва да предизвиква дразнене в очите му, а същото се случва и при отразяването на светлина от най-различни предмети. В началото започва да го дразни светлината от телефона му, както и отблясъците от външно осветление. Очите му реагират с лека болка и сълзене, но той все още не тълкува това като проблем, а го отдава на преумората.

Купува си нов монитор, като специално проучва да е максимално безвреден за очите и да е възможно по-голям, като по този начин да инвестира както в здравето, така и в работата си. По-късно осъзнава, че това е грешка, тъй като ярките цветове и осветеност, особено при работа на тъмно, могат да увредят ретината.

Първите индикации за наличие на проблем започват тогава, когато рутинното сутрешно бръснене се превръща в дразнене от отблясъците на огледалото, предизвикващо присвиване на очите, но Захари отново отдава това на умората.

Дните си минават, но с тях се увеличават и проблемите. При излизане навън след залез слънце Зарко започва да изпитва силно главоболие. По-късно разбира, че това се получава поради факта, че в сумрака зениците се разширяват, в очите влиза много повече светлина и това предизвиква дразнене.

Малко преди Бъдни вечер на 2020 година нещата рязко се влошават. Започва силно главоболие, което продължава с дни, светлината става нетърпима, а Зарко започва да вижда светкавици посред бял ден, което го кара веднага да потърси лекар.

И тук започва неговото ходене по мъките, което е и основната причина да искаме да ви разкажем неговата история.

Захари се свързва се с доцент от София, която го преглежда и му казва, че очите са му добре, че може би ги е преуморил, като го съветва да си даде малко почивка. Но с течение на времето той забелязва и други промени. При влизането си в хранителен магазин и в опит за прочитането на цените на етикетите, които са в по-ярки цветове, надписите започват да се размазват, а той губи фокус върху тях. Това се случва и при опит за вглеждане във визитка или в предмет, който има собствен отблясък.

Притеснен от това, което се случва с него, той отново решава да отиде на лекар. Пита за друг специалист, насочват го към такъв, който му казва, че трябва да носи очила, че малко е развалил диоптъра си и може би е от това, но друг проблем няма.

Зарко слуша съветите на лекаря и си купува диоптрични очила, въпреки че никога не е носил такива до този момент. Постепенно, с повече почивки и по-малко излизане навън, като че ли очите започват да се пооправят, но известно време след това проблемите отново зачестяват.

Всяка седмица Захари шофира до Пловдив, за да види майка си, която живее сама в града, да ѝ помогне с каквото е нужно, когато забелязва, че при шофирането светлината започва да го измъчва. Чувства очите си като прегрели, без дори да подозира, че това може да е от светлината.

Решава отново да потърси лекар, този път в Пловдив, като лекарката, която го преглежда, заявява, че му няма нищо и го съветва да прави упражненията за очи на Норбеков. Зарко е изпълнителен и прави всичко, което му е казано, но това не довежда до някакво забележимо подобрение.

Тогава установява, че от ярката светлина от монитора, при работа на него повече от 2-3 часа, състоянието му започва да се влошава. Зарко осъзнава и това, че не може да види обектите, които нямат контраст, като трева или кора на дърво, като те стоят пред очите му размазани.   

Това го притеснява истински и той отново търси лекар, изразявайки на глас тревогата си. Отговорът е сходен на предишните – „нищо ти няма, здрав си, почивай си“. Зарко си взима по-дълга почивка, започва да пие добавки за очи и постепенно отново започва да различава всичко. Минава известно време, след което става ясно, че проблемът не е решен.

Захари няма да забрави никога и своята сватба, която се състои през месец май на 2021 година. През повече от половината време едва държи очите си отворени, а през останалото дори е с шал на лицето, защото очите му хвърлят мълнии и вижда всичко ужасно ярко.

Веднага отива на лекар и обяснява, че нещата са много зле, като казва на доктора, че при подписването на документите за сватбата всичко му е избледняло и дори не е можел да види къде да се разпише.

Прегледът не носи нищо ново. Съветите са да си почива, да носи очила и толкова. Захари отново коригира диоптрите си и започва да излиза навън с очилата, което носи положителната промяна да вижда повечето детайли, но главоболието зачестява.

Младото семейство заминава на море за сватбения си месец, където още в първия ден очите на Зарко прегряват, започва и зверско главоболие. Почивката е съкратена, следва прибиране в София и отново ходене на лекар. Обяснява отново в детайли всичко, случило се до момента. Отговорът е „Здрав си, ставай и си тръгвай. Много си уплашен, пий хранителни добавки и носи фото соларни очила“.

Състоянието му продължава да се влошава. Зарко спира да шофира, защото вече не може да вижда добре. За следващото си пътуване до Пловдив, което решава да направи със споделено пътуване, е необходимо да измине за пет минути пеша кратко разстояние през столичен парк. За този времеви интервал очите му се скапват, започва жестоко главоболие и дори с диоптричните очила започва да вижда много размазани цветове, а правите линии, към които гледа, започват да се кривят.

Захари веднага проверява новите промени, като си прави тест за проблеми с ретината, където установява, че квадратчетата, които трябва да види, ако всичко е наред, той вижда като овали.

Следва ново ходене при лекар, преглеждат го и отново следва „здрав си“.  Зарко започва да се чуди дали попада на правилните лекари или проблемът е, че не може да обясни добре. Посетените до момента специалисти са вече двуцифрено число, а разходите за прегледи и транспорт надвишават 10 хиляди лева.

Следват дни на пазене на тъмно, а при излизанията на слънчева светлина, дори с по-силни слънчеви очила, болките продължават. Така се стига до началото на август, когато все едно заря избухва пред очите на Зарко, като и при отворени, и при затворени очи той вижда как рояк от искри хвърчат по стените. Следва силна паник атака, белите стени го заслепяват, а усещането е ужасяващо.

Отчаяни от случващото се, Захари и семейството му записват в един и същи ден прегледи при двама различни лекари. Тогава, при единият преглед, млад лекар задава въпроса как така до този момент никой не се е сетил да го изпрати на невролог, на което Зарко отговаря, че няма как да знае, не разбира, не е лекар и това е причината да търси такъв.

При следващия преглед професор и неговия екип проявяват интерес към случая, като го записват в софийска болница. По същото време Зарко вече не излиза дори и нощно време, защото го заслепяват светлините на колите и уличното осветление. По време на престоя си в болницата положението се влошава, като той започва да вижда все по-слабо и все по-бледи цветовете. Изписват го с „подобрение“, при положение, че абсолютно нищо не се е подобрило, дори напротив.

Следва ново ходене на лекар и нов отговор „здрав си“. След това Зарко отива на невролог, отново, където отново чува „здрав си, проблемите ти са психически, отивай на психолог“. При посещението си при психиатър му е казано, че неговият проблем няма нищо общо с мястото, където са го изпратили и лекарят няма никаква представа защо са решили да го насочат към него.

Положението става все по-зле и по-зле. Зарко стои със слънчеви очила в затъмнена стая и реве от болка, защото всичко го заслепява и не може да си отвори очите.

Следват няколко дни на частично подобрение, при което той решава да се прибере в Пловдив, като дори се опитва да стои на лека светлина, но това преминава бързо и състоянието му отново се влошава. Следват нови лекари, ново „здрав си“. През октомври 2021 година Зарко се връща в София и въпреки купуването на специални щори и стоенето на тъмно, пред очите му започват да преминават непрестанно снежинки, светкавици и падащи звезди, а кошмарът продължава.

Захари е изключително тъжен и огорчен от факта, че отива при лекари, които го изслушват и му казват „нищо ти няма, измисляш си, отивай на психиатър“. Най-странното е, че покрай многото издирване на информация от него и семейството му, дори при най-елементарно търсене в гугъл за конкретните симптоми, в търсачката излизат резултати на други езици, съдържащи конкретни обяснения, свързани с офталмологичен или неврологичен произход на това, което вижда и усеща.

Зарко не разбира как е възможно никой от лекарите, при които е ходил, да не знае какво му се случва, а в редица руски и американски статии да е описано подробно състояние, сходно на неговото.

Казва, че няма да забрави как, когато е бил в клиниката по неврология в София, при него е дошъл на визитация доцент с придружаващи го лекари. Когато на техен въпрос какъв е случаят, отговорът е бил „Това е един много специален случай, никога не сме виждали такъв. Това е човек, който е с много силна фото фобия, който дори и дневна светлина със слънчеви очила го дразни.“ Захари задава въпросът „Добре, а какво ми има?“, на което получава за отговор „Ще трябва да четем новите учебници“…

Преди няколко дни  Захари минава през комисия, по време на която жената, разглеждаща цялата му документация, възкликва спонтанно: „Това не е реално! Възможно ли е да мине толкова време, а вие дори да нямате диагноза?“

Към този момент Зарко не може да вижда дори в тъмното. Заслепяват го белите чаршафи, а в очите си вижда снежна буря. Със сълзи споделя, че вече се е предал и не го крие, а единственото нещо, което го държи и го кара да продължава да се опитва да се бори, са бременната му жена и майка му, без които не е знаел какво ще прави.

След толкова ходене по мъките, десетки прегледи и дадени хиляди левове за тях, без дори да има поставена диагноза, Зарко има една молба към всички нас:

„Моля ви, ако някой някъде е чувал за случай като моя или би имал желание да го проучи и да помогне, нека ме потърси на предоставените координати, за да може най-накрая да разбера какво се случва с мен!“

Е -mail: shinikchiev@yahoo.com            Tel.: 0876 090 730

MediaCafe призовава всички лекари, здравни специалисти и хора с добри сърца, които са чували или превъзмогнали проблема на Захари Шиникчиев, да се свържат с него на посочените координати, за да му дадат шанс да си върне нормалния живот и да продължи напред!

Коментари (78)

 1. Не мога да повярвам, че не са правени скенер и магнитен резонанс на глава, за да се видят евентуални промени в окото, мозъка и съдовете! Ходили ли сте в специализирана очна клиника! Например „Зора“!

  Отговор
  • И аз не видях да се споменават такива изследвания.
   Ако наистина не са правени това е много тъжно! Товори много лоши неща за нашата медицина 🙁

   Отговор
   • От около 30 години се занимавам с компютри още от Правец. Не съм спирал и не съм имал нужда от очила. Но на последък и аз имам подобен проблем. Слънчевата светлина, светлината от луминесцентни лампи, белите надписи логота и всичко по контрастно докато гледам телевизия дори буквите на телефонър ме дразнят. Толкова са ярки че понякога стават просто бели размазани петна. Да не говорим когато съм във хипермаркет и понякога не мога да фокусирам надписите на табедите с цени. Реално аз прехвърлях вината на това че съм със диабет и при ниска кръвна захар се получават такива симптоми. Също така и от постоянната работа на тъмни със затъмнени прозорци и изкуствена светлина имам съситеци и бели петна установени при очен преглед. Страдам от ужасно главоболие особено при ярка светлина като слънчевата. Случвало се е да получавам и ужастна нетърпима болка в очите и трептене което предполагам се дължи на претоварване на зрителният нерв. Но това е само предположение. Хубаво е да се посети специалист и да се направи ядремо магнитен резонанс. Възможно е проблемът да не е в очните ябълки а да е в мозъка. Всеки си мисли че хората като нас им е лесна работата и само си седим на един стол по цял ден. Но за съжаление нашите мозъци са натоварени със изчисления дори и докато уж си почиваме или спим. Дано Захари да разбере какво точно се случва с него и да сподели. Ако се разбере аз лично също ще си направя изследването. Желая му късмет и искрено се надявам да се оправи и да сподели добра новина.

    Отговор
  • По-скоро се свържете с човека на имейла или телефона, който е оставил. Едва ли вижда тези коментари под тази статия….

   Отговор
 2. Правен ли е ядрено магнитен резонанс на мозъка? Да не мби да има нещо на хипофизата, което да уврежда зрителните нерви? Пили ли сте хинолонови антибиотици? Левокса, тавани, ципрофлоксацин?

  Отговор
  • Здравейте, аз имам подобни оплаквания и може да се каже, че всичко започна след употреба на Левокса. Засега всички доктори ме изкарват здрав, въпреки, че ЯМР на глава показва лезии на главен мозък, но не при покриващи критериите на Макфонълдс за диагностиране на МС. Та,, исках да попитам какво общо има Левокса-та? Благодаря предварително

   Отговор
   • Здравей, Георги. Левокса е антибиотик от хинолоновата група, както тавани и ципрофлоксацин, нолицин и още няколко, на които не се сещам имената. Тази група антибиотици може да увреди трайно нервите. В Америка хората искат да спрат изписването на тази група антибиотици. Прочети листовката му, там пише, че са възможни редки, но трайни и тежки увреждания. Има хора в инвалидни колички от тези антибиотици. Като програмист говориш английски. Направи си проучване. Според мен е добре да взимаш витамини от Б групата, както и уридин монофосфат. Опитай се да ядеш повече зеленчуци и плодове с нисък гликемичен индекс. Насочи вниманието си към възстановяване на нервната система. Дано да има успех при теб.

    Отговор
 3. Иди при д-р Димитър Рачев, Пловдив. Той е иновативен и любопитен лекар, който си обича работата и няма да те „претупа“. Казвам любопитен, защото през 2004г , само той знаеше какво е „макулопатия Соларис“ за разлика от предходните 15 офталмолози, които ми обясняваха как ще ослепея. Така че, пробвай при него, ще ти обърне внимание, на мен ми обърна

  Отговор
  • Имам няколко въпроса към него ако чете- правили ли са му подробно изследване на очните дъна, скенер и магнитен резонанс и венозно магнитен резонанс , лумбална пункция, има ли тунелно виждане, тинитус и светлини/различни цветове звездички като си затвори очите?

   Отговор
   • Здравейте. Какво е вашето предположение след описаните от вас евентуални оплаквания.?Питам,защото аз имам от всичко и след ЯМР с контраст констатират няколко лезии, които казах, че могат да бъдат от микроинсулти или начален стадий на МС. Остава само лумбална пункция, но все още не мога да се реша. Като цяло минах през налягане. главата, тинитус, тунелно виждане (случи ми се амо 2 пъти) сякаш всичко освен фокусираното е заслепено с фенерче, виене на свят с движение на очите и т. н.

    Отговор
    • Позволявам си да отговоря на въпроса. Тунелното зрение може да е знак за МС. Бе виждам с какво пункцията ще помогне. Моето мнение е да бе си правите пункция. Така може да си докарате допълнителни проблеми. Ако сте от София отидете при Др. Нацков от лаборатория Русев. Той е много добър в разчитането на ядрено магнитни резонанси. И намерете читав невролог, който да ви направи тестване за МС.

     Отговор
 4. Лекар преглеждал ли Ви е за глаукома? На мен ми звучи като това, надявам се да се намери решение на проблема Ви!

  Отговор
 5. МЦ “ Фокус“ София, МЦ „Виста“ Пловдив специализирани очни клиники

  Отговор
 6. Не съм лекар, но се борих със сходни проблеми, за щастие успешно преодолени благодарение на всеотдайни лекари и адекватно лечение. Ядрено-магнитен резонанс на глава и шия е абсолютно задължителен. След това препоръчвам консултация с единствения невроофталмолог в България – проф. Чернинкова (https://dkc-alexandrovska.com/doctors/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B4-%D1%80-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0/)
  Успех, мило момче, и не се отказвай в борбата!

  Отговор
  • И аз ви препоръчвам да се свържите с проф. д-р Силвия Чернинкова. Тя е професор невроофталмолог, и доскоро поне нямаше друг специалист от този ранг в България. Лично на мен тя ми помогна да си върна зрението след като го бях загубила на 95% (случая ми не беше като вашия)

   Отговор
 7. А дали сте прекарали ковид преди това? При мен след вируса получих пробуждане в окото, все едно някой прободе с игла зеницата ми. След това получих свръхчувствителност към студ, топло, влага, мрамори, теракота. И……нищо ми няма, според сума ти доктори.

  Отговор
 8. Още един зов за ядрено магнитен резонанс на мозъка – ако все още не е правен. Да се види дали нещо не оказва напрежение върху очният нерв или други мозъчни центрове.

  Допълнително, отписани ли са варианти за мигрена? Някой мигрени не са задължително придружени от главоболие, но имат симптоми на визуални увреждания и пр.

  Ето малко информация за така наречените ocular migraines например (на английски е, и ще трябва да се преведе):

  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/expert-answers/ocular-migraine/faq-20058113

  https://www.visioncenter.org/conditions/ocular-migraine/

  Ако имате нужда от помощ с превода, свържете се с мен.

  Отговор
 9. Преглед на ретината за евентуално отлепване/разкъсване при д-р Янакиева в МЦ Тримонциум може би ще е полезен.

  Отговор
 10. В Луксор Пловдив идва да преглежда няколко пъти в годината доктор Христова, която работи в Германия. Звъннете да запишете час, може би по Великден, ако не по-рано, ще дойде. Немската й практика може да я е сблъсквала с нещо подобно. Успех!

  Отговор
 11. София академик Петя Василева. Прочетете в Интернет,ще намерите адреса на клиниката. Преди повече от 10г. постави правилната диагноза на сина ми.

  Отговор
  • Може би се касае за клиниката в 18 ДКЦ София „Академик Пашев“. От 2020 г водя майка си по очните клиники заради глаукома и дуги увреждащи зрението проблеми. Запознах се и с ДЕН, и със ЗОРА, и с екипа на Александровска болница. Наистина споменатите технически са добре екипирани, особено „Пашев“, но и другите. Нали и нейните очни нерви са увредени. Присъединявам се към препоръката за ЯМР на глава. Новото, което мога да кажа, е акопунктура – понякога се справя по-успешно със заболявания на периферните нерви, други неврологични сътояния, мигрени. Майка ми е невролог, но не се справи нито с мигрените, нито с друго многогодишно състояние на сестра ми, което много пречеше и което доктор Пан ликвидира с 10 процедури. При мен помогна еднократно при бъбречна криза – след едноседмични жестоки болки с три игли за половин час болката започна да отминава и до другия ден нямаше нищо. Лекувах обаче увреден нерв на ухото и там постигнахме малко подобрение. Проучвайки за приятел, напоследък научих добри неща и за доктор Емилия Михайлова и д-р Еленкова. Дано човекът има късмет.

   Отговор
 12. Пробвай изследване за синузит и мигрена.
  И аз имам такъв проблем,но по-поносима форма .
  При очен преглед в съседен град ми останоеиха сухо око.
  Счетоводител съм и сега повече от четири часа не мога да работя.
  Намалете се работата и повече почивайте!

  Отговор
  • Айдън Мустафов е лечението за много хора. Но не знае дали може да помага , при положение че не се знае диагнозата. Нека ви бъде опция дори за напред….успех!

   Отговор
 13. Захари, във всяка оптика ще ти покажат на каталог специални филтри за такива случаи. Слагат се в рамка и изглеждат като слънчеви очила.

  Отговор
  • Трябва да се направи ЯМР на главен мозък с контраст задължително. Също така и да се направи ЕЕГ с фотостимулация.
   Ако при очен преглед с фундоскопия в ретината не се откриват изменения, вероятно увредата е по-нагоре по зрителния път т. е. проблемът е неврологичен, а не очен.

   Отговор
 14. Здравейте, повечето колеги за съжаление са спрели да четат преди десетилетия. Вашия случай изисква диагностика с образен метод( ЯМР) и мултидисциплинарна оценка, изключване на автоимунни и др тежки неврологични заболявания.
  Консултирайте се в чужбина!!! Поне в Турция при известен лекар и клиника! Имат добри варианти и специалисти обучавани в Европа.

  Отговор
 15. Аз съм с доброкачествен менингиом в назална кост , който притиска зрителния нерв на лявото око . Дълго време само ми вдигаха диоптрите , но това доведе до по прогресивно ослепяване . Ще скъся нещата – та така откриха чудото , лекувах се в Турция с гама нож . Сега съм малко по добре със силни диоптри и ако постоя по дълго пред компютъра се получават същите светлинни ефекти като на момчето . За това избягвам да прекалявам . Най – добре е да си направи ЯМР и тогава да предприема някакви мерки.

  Отговор
 16. Ами един преглед при неврохирург би бил полезен на господина!

  Отговор
 17. Звучи като отлепване на ретината?
  Мониторите трябва да се ползват на минимална яркост/контраст, винаги в добре осветено помещение и да се правят редовно паузи.

  Отговор
 18. Кръвен тест за паразити и някои от симптомите напомнят профирия.

  Отговор
  • Хора, пишете му на електронната поща на момчето, тука може и да не види коментарите, а има доста предложения.

   Отговор
 19. Здравейте, Захари!
  Може да се опитате да разберете какво се е променило, около момента на появата на Вашите симптоми. Абсолютно всичко, което можете да се сетите. Промени в диетата, в козметиката, приемане на добавки, нови медикаменти и прочее, капки за сухи очи, поява на диабет – изобщо всичко, което би могло да окаже влияние върху това.

  Вътреочните светкавици обикновено са физически породени, тоест нещо натиска окото. Направата на ЯМР е задължителна за диагностиката, също така може би пълна кръвна картина с изследване на основните витамини (особено тези от Б групата), би била полезна.

  Възможно е и заради синята светлина да се е получило нараняване на макулата.

  Алтернативено може да потърсите подходящ лекар в този сайт: https://www.diagnose.me/en/ и да пратите всичките Ваши изследвания, които имате, за да ги прегледат и да ви дадат мнение. Аз съм го ползвал този сайт веднъж и взех 2 допълнителни мнения за тълкувание точно на ядреномагнитен резонанс.

  Аз не съм лекар, ами също програмист и от известно време програмирам с очила, които разполагат с филтър на синята светлина. С тях ми е много по-леко да гледам екрана по-продължително време. Програми като f.lux помагат да намалят излъчването на синя светлина от екрана допълнително.

  Пожелавам Ви успех и скорошно подобрение от все сърце!

  Отговор
 20. Здравей, Захари! Първо искам искрено да те похваля за това как се справяш с всичко това! Не губи кураж! Аз също бих те посъветвала за ядрено-магнитен резонанс, тъй като тази поява и изчезване на симптоми ми се струва на неврологичен проблем. Допълнително аз се занимавам с проучване на автоимунни заболявания, които за съжаление в България доста често се пренебрегват, и проблеми с очите са често срещан симптом. Може да помислиш през тези 2 години дали не си имал някакви други необичайни симптоми, на които не си обърнал внимание, например инсомния, проблеми със ставите, проявя на агресия, спектарът е огромен и да ги споделиш с невролога. Успех!

  Отговор
 21. Аз съм слабо виждаш програмист така съм по рождение. В момента ме наблюдава доцент Иван Танев, клиника Зрение и съм адски доволен. Точна диагноза ми постави през 2017 професор Мюфтюолу от университетската болница Коч в Истанбул. Става дума не само за точна диагноза, с и за предложено лечение. Историята ми е дълга и няма да ви занимавам, но нека Захари не губи кораб!!!

  Отговор
 22. Здравейте, не съм лекар и аз съм в IT сектора. Мога да ви насоча към една от най иновативните и модерни клиники в Турция
  https://www.livhospital.com/en

  Ако имате интерес мога да ви свържа с приятелка, която работи там.

  Съжелявам за това, през което преминавате 🙁

  Отговор
 23. Роси,много искам да споделите за вашето лечение ,защото аз преминах през подобно нещо и всеки ден се моля на добър изход.
  Имам менигиом на десен оптичен нерв и преди седмица завърши радиотерапията ми в Болница Св.Иван Рилски София.Проведоха ми 5 лъчетерапии с линеен ускорител.Казаха ми ,че след 6 месеца ще се разбере дали туморчето е започнало да се свива.Междувременно трябва да си следя зрението.

  Отговор
 24. Благодаря на всички които се отзоваха на написаното и показаното в статията!

  Благодаря за куража. Захари има направени два ядреномагнитни резонанса – скенер на ретина, компютърна томография, и нищо не е открито!

  Съжалявам че не мога да отговоря на всички Ви поотделно. Ще Ви държа в течение, ако имате въпроси и предложения приемаме! Помощта Ви е оценена.

  Отговор
 25. С подобни оплаквания, като свръхчувствителност към слънчева светлина, отблясъци, светлина, високи диоптри и др. в Клиника “Зора” при проф. Ива Петков ми поставиха диагнозата.

  Отговор
 26. Не съм медицинско лице , но според мен проблемът със очите е симптом на друго заболяване . Мой колега имаше подобни оплаквания и след продължителни изследвания му поставиха за съжаление диагноза : Множествена склероза . Но дано не е тази диагноза! Да пази Бог!

  Отговор
 27. Да погледне и щитовидната си жлеза (ендокринология) и за автоимунни заболявания, ревматология. Има такива заболявания, синдроми, където имунната система атакува очите или очните нерви. Има и базедова болест на очите. Аз скоро започнах да развивам подобни симптоми на него и по същия начин от офталмологията ми казаха, че очите са добре и ме пратиха на неврология, от където обратно ме пратиха на офталмология – объркан кръг. Да се държи; има и други като него и го подкрепяме да се бори за всички нас без диагнози, които страдаме и търсим отговори и лек! Пожелавам да намери решение скоро и да оздравее напълно!

  Отговор
 28. Колко тъжно, че след всичко това, и в коментарите всички отново и отново и отново говорят за още и още доктори, клиники и изследвания. Докога?!
  Моля ви, доктори офталмолози, a и всички останали доктори, прочетете трудовете и откритията на dr. Fritz-Albert Popp, за да разберете как единствено природата може да дава здраве, а нарушаването на нейните закони – рязко да го отнема. След което ще бъдете вече и истински полезни на своите пациенти.

  Отговор
 29. Здравей те, при мен проблемът беше главоболие и мушици, снежинки, огън и какви ли не блестящи неща и при отворени и затворени очи. Спираше когато си реши и се появаше пак без причина. Проблемът ми продължи 20 години ходене по мъките, няколко скенера( без контраст) и един ЯМР и пак нищо. До като не отидох на грамотен съдов хирург, оказа се, че двете ми сънни артерии са удължени и усукани. След направените две операции нещата са много, много по-добре. На мен ми помогна Проф. Говедарски от болница „Света Екатерина“- завеждащ клиниката по съдова хирургия. Успех, дано по- бързо да откриете причината

  Отговор
 30. Здравейте, не си давайте парите на вятъра и не правете експерименти със здравето си.
  Потърсете помощ в клиниката на доктор Емилова във Варна.
  Помогнете си сам, за да ви помогне и Господ.

  Отговор
 31. Здравейте, пиша ви от Англия, кьдето живеем с мьжьт ми. Сьс сьпругьт ми минахме през подобен кошмар последните няколко месеца. От Септември сьпруга ми започна да се оплаква от страхотен главобол особено чувствителен около лявто око, непоносимост кьм светлина и дразнене от шум. Отне доста време на лекарите тук да се заемат сериозно сьс случая и получавахме подобни сьвети, като ват вашият случай: ‘Нямя проблем, имате нужда от повече почивка ‘, докато един ден мьжьт ми не получи парализа на 6ти очен нерв, тогава Джи Пи-то го прати в болница. Там след MRI scan,( скенер на глава с контраст)му откриха тумор в ‘sinus cavernus’ , който притискаше очните нерви и от там парезата на очният нерв, двойно виждане и бели петна и изкривявяне на повьрхности. Предложиха 2 варианта за диагноза:1) биопсия, но рискьт от инсулт доста голям 2) Стероиди( сьмнение за рядьк сидром: Толуза Хант). Избрахме 2ри вариянт, тьй като всички други изседвания, показваха че е малко вероятно да е рак злокачествен. Докторите решиха, че е много рядьк синдром ‘Tolusa Hunt syndrome’, 1:1000000.,, на там ги наведе факта , че туморьт се е смалил още повече след като мина време от спирането на стероидите. Симптомите на мьжьт ми с очите сьщо се подобряват , но много бавно….. Вашият случай може да е друга причина, но скенер на глава задьлжително с контраст е наложително и задьлжително за правилната диагноза и лечение. Дано сьм ви помогнала с нещо, дори мьничко. Успех и дано Господ ви помогне да се свьржете с правилните лекари!!! Олга

  Отговор
 32. Възможно ли е да се прегледате в чужбина? Мнозина ходят в Турция за множество различни операции, включително и на очи. Съветвам Ви да проучите възможностите!

  Отговор
 33. Здравей Захари, аз имам същия проблем от 2016 година с изключение на главоболието. Няма очна клиника в София в която да не съм ходил и ефект никакъв. Правил съм ЯМР и скенер на очите, някакви процедури с лазер и пак нищо. Ще следя темата ако има някакво развитие при теб да се лекувам и аз.

  Отговор
  • Здравейте, Андрей, и аз съм абсолютно по същия начин повече от година и навсякъде ми казват, че е на нервна почва. Обикаляла съм в БГ и в Турция, но без успех 🙁

   Отговор
 34. Здравейте! Не прочетох да сте си правили очила за работа с компютър. Ползвала съм такива,защото целият ми работен ден беше с компютър.Може да бъдат и без диоптър. Много комфортно и позволява дълго седене пред екрана. В добра оптика разбира се.

  Отговор
 35. Интересно къде са платени хиляди левове за прегледи? Аз платих само 80 лв. в клиника „Вижън“ София. И ми направиха най-модерните изследвания със сканиране на ретината и очния нерв. Екипът от лекари е на ниво, точни, обясняват, обсъждат, любезни. Знам че и в „Зора“ е така. И в „Ресбиомед“. И в „Ден“.

  Отговор
 36. Аз също имам дразнене, когато чета бели букви в черни сайтове. Направо може да ми стане лошо или да ме заболи глава. Светкавици и сериозни смущения в зрението съм имал след хипертоничен пристъп, без да разбера че съм имал такъв.

  Отговор
 37. Фоточувствителност и звукова чувствителност както и проблеми със зрението са много характерни за МС. Задължително трябва ЯМР ако не е правено такова! Успех!

  Отговор
  • Здравейте, аз имам и фото и звукова чувствителност, 2 ямр глава и шия скенер глава, скенер на очи, доплер и тн и ми казват, че е въз основа на хроничен стрес… Дали е така, мога ли да повярвам и да спра да обикалям лекар след лекар…

   Отговор
 38. Синът ми на 3 години след взиране в монитор или от ярка слънева светлина получваше дразнене на очите, непрекъснато ги триеше. Откриха далекогледтство в рамките за възрастта и фоликулярна реакция на конюктивата като при алергия. След много капки и идеята да сложим очила за далекогледство (което с еоказа за малки деца е нормално, се съсредоточихме на алергизирането от светлина и в допълнението на спирането на всякаки екрани и носенето на козирка и слънчева очила основно помогна една хомеопатична комбинация за алергия към светлина споделена във един форум, който вече мисля не съществува – еуфразия (очанка) и пумон хистамин. Още след първия прием детето спря да трие очите. Опитайте, може да се окаже Вашето лекарство. Ние безупешно бяхме посетили най-добрите очни лекари, бяхме слаагали различни силни очни капки два месеца, но детето триеше очите и мигаше и при най-малката по-ярка светлина.

  Отговор
 39. Майка ми имаше отлепване на ретината и имаше такива симптоми с искри – казаха ѝ, че е от това. Иначе има и други проблеми – глаукома, катаракта, но за искрите казаха, че са от отлепването

  Отговор
 40. Потърсете добър класически хомеопат – в хомеопатията има лекарства, давани про фотофобия. Ако има голяма сухота в окото, вместо изкуствени сълзи, които вкарват още токсини от консервантите, може да опитвате с активно, насилствено прозяване – след няколко прозявки тръгват сълзи, които действат облекчаващо. Възможно е проблемът да е свързан и с преумора на мозъка от недоспиване – също съм програмист, страдащ от безсъние, и зрението ми в послединте години се влоши рязко, но не в такава степен. Струва мисе, че когато мозъкът ми е отпочинал, виждам доста по-добре.

  Отговор
 41. Наши приятели ходиха в Истанбул в една очна клиника. Обикновен преглед за констатация на диоптър, лазерна операция или стегматизъм минават 10 АПАРАТА!
  Тоест супер обстойни са и ТЕ ГЛЕДА ПРОФЕСОР , и то супер изгодно.

  Ако такива идеи могат дя помогнат

  Отговор
 42. Вижте коя е баба Юлия от Крибул и да опита и при нея, там лечението е духовно,вижте коментариите за тази жена.Във Велико Търново има аязмо с вода, посочена от Свети Георги,която лекува очни заболявания.открита е от иконописец от града, не помня името, но сигурно доста хора от града знаят къде е мястото.Мисля беше в църква кръстена на Свети Георги.

  Отговор
 43. МЦ – Вижън София. Там ще Ви обърнат цялото си внимание.
  След 2-гофищно лутане за баба ми по цяла България, единствено там доктор Шандурков (витреален хирург, наистина високо ниво) предприе действия, които я спасиха от страхотни усложнения за целия организъм. И защо – защото ред доценти и професори досега бяха я отписали да вижда отново някога. Силно препоръчвам!
  ПС: Минали сме през МЦ Фокус-Мишеви, но там се подиграха жестоко и ни изгубиха ценно време!

  Отговор
 44. Мога ли да разбера дали вече има диагноза и ако да с какво друго може да се помогне?Моля да ме извините ако нещо не съм разбрал.

  Отговор
 45. Не съм хейтър и наистина съжалявам и съчувствам за случилото се с този млад човек, който е на моите години. Обаче…
  Четейки редовете по горе разбирам, че са писани от тотален некадърник, който просто не умее да пише. Говоря не за самото писане, а за способността му да разказва. Четейки, на няколко пъти ми идваше да си сменя сексуалната ориентация от безпомощност… Изнервяш и скучен разказ на нещо, което би могло да се разкаже далеч по увлекателно с точно 10 изречения! Не е истина колко пъти положението „се влоши“ и колко пъти „се подобри“… По едно време си мислех, че няма накъде да стане по лошо и… то взе, че стана. И после пак, и пак, и пак…
  Друго, което ме кара да се съмнявам в личния си джендър – как така 3 прегледа при явно НЕКАДЪРНИ лекари плюс разходите за транспорт „надвишават 10 хил. лева“?
  Само на мен ли ми се струва прекалено? Говорим за прегледи, а не за някакви интервенции от типа на операции! Транспот? От София до Пловдив (веднъж) и няколко пъти от един софийски квартал до друг… С какво е пътувал?
  И последното – за един добър програмист, 10000 лева би трябвало да са 2-3 месеца работа, като това дори е доста скромно казано. Не би трябвало да има проблем с финансите на този етап и не разбирам за аторът набляга на темата пари.

  По0втарям, нищо лично срещу Зарко. Желая му само най-доброто! Да се оправя и да бъде супер щастлив с прекрасната си съпруга!

  Към автора – Човече, не ставаш.

  Отговор
 46. “Светкавиците” означават, че ретината се придърпва от витреоса (стъкловидното тяло), но “зарята”, която вижда Захари, е от нахлуване на кръвни телца иззад ретината вътре в самия витреос. Според описанието на Захари —това е макуларна дегенерация, защото вижда разкривени линии на Amsler grid-a. Това е общоизвестен факт и съм изумен, че толкова време никой от “специалистите” не го е диагностицирал! Вероятно дефектите, които Захари описва като загуба на текстура (размиване на детайлите на еднородни обекти), се дължат на разслоение на слоевете на ретината. Казано с прости думи — ретината е “подпухнала” и вероятно текст дегенеративни процеси между нея и очното дъно — може би депозит на течност.

  Имаше 2 субстанции, които са абсолютно необходими за очите — Lutein & Zeaxanthin. Тялото не ги произвежда само, те трябва да се набавят чрез външен прием. Единственият им страничен ефект би могъл да е леко пожълтяване на кожата, временно, но други ефекти няма. Има ги в боровинките и в яйчния жълтък (в зависимост от това с какво са хранени кокошките, обаче!), но трябва да консумират тонове боровинки и яйчен жълтък, за да достигнат тези два елемента до очите. Затова е абсолютно задължително Захари да започне СПЕШЕН прием на лютеин и зиакстантин, в следните дози: 1 mg / телесно тегло лютеин, и 0.75 mg / телесно тегло — зиакстантин.
  Успех и поздрави!
  Живко Гиргинов

  Отговор
 47. Но защо никой не ви е направил скенер, да се види има ли промени в макулата и да се предприеме необходимото лечение, ако се налагат и допълнителни изследвания работя в Клиниката на Акад. Петя Василева млади господине елате на преглед

  Отговор
 48. Здравейте,аз също имам много подобни симптоми и не само в зрението ми,но очите при мен са перфектни,след много прегледи и изследвания.При мен се получи след ковид и ухапване от кърлеж.Най-вероятно тези симптоми при мен се дължат на лаймска болест.Така,че не изключвайте и тест за лаймска болест.

  Отговор

Вашият коментар