28 професионални гимназии подават проекти за високи постижения до края на юни

28 професионални гимназии, избрани да станат центрове за високи постижения, трябва да са готови с проектните си предложения до края на юни. Предвижда се тези училища да бъдат модернизирани и оборудвани според най-високите технологични изисквания.

За целта те могат да получат общо близо 97 млн. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост в рамките на Процедура „Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение“. Едно от изискванията е до септември избраните гимназии да имат сключен договор с изпълнител за строителството. Това беше разяснено по време на среща между представители на 28-те училища и експерти от Министерството на образованието и науката и Изпълнителна агенция „Програма за образование“, която се проведе в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София.

По процедурата се предвижда финансиране на дейности за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, както и за ремонт, реконструкция, обновяване и пристрояване на училищни сгради. Едно от условията обаче е минимум 45% от средствата да бъдат използвани специално за оборудване и обзавеждане. То не трябва да бъде STEM оборудване, а да е насочено към професионалните направления, по които водят обучение гимназиите. Причината е, че училищата са избрани като стратегически водещи гимназии в съответните професионални направления, а не на базата на нуждата им от ремонт.

Те са получили комплексна оценка, свързана със спецификите на училището, възможностите му за осъществяване партньорства, капацитета му да отговори на нуждите на региона и др. Избрана е по една гимназия за всяка от областите на страната. Изготвен е и резервен списък с училища, така че ако някое от избраните не се справи, то може да бъде заменено.

Списък на 28-те професионални гимназии, определени да станат Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение, можете да видите ТУК

За автора

Вашият коментар