Местят матурите с 10 дни

Ще преместим изпитите за матурите с 10 дни заради удължаването на извънредното положение, заяви Министърът на образованието Красимир Вълчев днес в Министерски съвет.

Те ще бъдат проведени на 30 май и 1 юни.

"Висшите училища казаха, че нямат проблем да си преместят кампаниите със седмица. С толкова ще бъде забавено и издаването на дипломите", уточни Вълчев.

Ако изпаднем в невъзможност да проведем външното оценяване, то ще отпадне, каза още Вълчев.

Имахме различия в степента на достигнатия материал още преди стартирането на карантината и електронното обучение заради грипните ваканции, които бяха различни по области. Все още има трудности. Много училища направиха усилия за подобряване на организацията. Това, което виждаме като обратна връзка е, че има подобряване на организацията, но това не може да се случи веднага във всеки един клас, каза още министърът.

Той обясни, че това, което трябва да се случи след края на учебната година, е онова, което не се е случило по време на дистанционната форма на обучение. Който не е учил по време на учебната година, отучва през юни, а при по-горните класове – и през юли, посочи Вълчев.

По думите му в момента около 11% от децата не са включени в дистанционна форма на обучение. С тях работят медиатори, учители, помощен персонал. 

Остава най-голяма трудност – да се справим с обучението на децата в ромските квартали, каза министърът.

Системата положи много усилия, справи се с електронното обучение. Дори в момента средно децата учат повече от преди. Имаме сигнали за претоварване и на учениците, и на учителите. Създаваме национален виртуален център от психолози, които да работят с децата. Дните 13 и 16-и са част от пролетната ваканция. Утре ще решим предвид натоварването и по-добрите мерки за карантина тези дни да бъдат използвани за занимания по интереси, консултации, уточни Вълчев.

ВУЗ-овете бяха подготвени за стартирането на електронното обучение, те стартираха ефективно, но и при тях проблемът е с практическото обучение. Част от него ще се проведе след вдигането на карантината. Това ще се случи и в професионалните гимназии, посочи министърът, цитиран от вестник Марица. 

Информация: вестник Марица

За автора

Вашият коментар