Mеждународен студентски семинар за 176-ата годишнината от рождението на Васил Левски

ПУ „Паисий Хилендарски” ще организира международен студентски семинар за 176-ата годишнината от рождението на Васил Левски. Международният семинар в Пловдив ще се проведе в рамките на три заседания и ще приключи с дискусия в 17:00 часа.С ъбитието е част от програмата на тържествата в родния град на Апостола – Карлово, в него участвие ще вземат възпитаници на 2 родни и 4 чужди университета.

С международния студентски семинар „Текстът „Левски” – прочит в свой и чужд контекст” Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” ще се включи утре, 18 юли, в честванията в Карлово, посветени на 176-тата годишнина от рождението на Васил Левски.

Проявата се организира съвместно с Националния музей „Васил Левски“ и Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Семинарът ще се проведе в Националния музей „Васил Левски". Официалното откриване ще направят кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и директорът на музея Дора Чаушева.

Освен студенти от Пловдивския университет и Софийския университет, свои доклади и изследвания ще представят възпитаници на Страсбургския университет, Института по славистика на Виенския университет, Познанския университет „Адам Мицкевич“ и Фрайбургския университет.

Ще бъдат представени мотивът за предателството, един по-различен поглед към делото на Левски в творбите на немски автори, три немски превода на стихотворението „Обесването на Васил Левски”, както и биографиите в сравнителен план на националните герои: българския Апостол на свободата и полския маршал и политик Йозеф Пилсудски.

levski

 

За автора

Вашият коментар