Сензорно представяне на градско културно наследство в Пловдив

ПУ "Паисий Хилендарски" провежда отново кръгла маса този път на тема „Сензорно представяне на градско културно наследство“

На 19 октомври, петък, от 10:00 до 13:00 ч. в зала „КОМПАС“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще се проведе кръгла маса на тема „Сензорно представяне на градско културно наследство“, част от едноименния проект на Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“, финансиран от Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, в партньорство с Философско-историческия факултет (ФИФ) на ПУ „Паисий Хилендарски“, Център за антропологични и етносоциологически изследвания към ФИФ на ПУ и Национален център за рехабилитация на слепи – Пловдив.

Кръглата маса ще събере специалисти, изследователи и граждани, които заедно да разговарят за ролята и предизвикателствата в представянето на градско културно наследство по сензорен и сетивен начин. Ще бъдат дискутирани нуждите и липсите в подобно представяне и за хора със затруднения. Ще се обсъдят резултати от изследване, свързано с прилагането на методите на сензорната етнография в проучването на градското културно наследство в Пловдив.

Ще се дискутират и начините за използване на сетивата и сензорността в създаването на интерактивен сетивен маршрут, достъпен както за хора с и без зрителни затруднения. На кръглата маса ще присъстват представители на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в София, Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“, и др. 

Един от резултатите от проучването по проекта и неговото приложение е интерактивен маршрут „Усети града 2“. Той ще се проведе на 20 октомври, събота, с два начални часа 13:30 ч. и 16:00 ч. 

Начална точка е фонтанът „Деметра“ в Цар-Симеонова градина на Пловдив. Маршрутът представя част от градското културно наследство на Пловдив по интерактивен начин като включва сетивни задачи в периметъра от Цар-Симеоновата градина до пл. „Ст. Стамболов“. В него са включени места със значение за градската култура, памет и наследство, както и паметници и скулптори на видни пловдивски майстори като Жорж Трак и Цвятко Сиромашки. Не по-малко значими за градското културно наследство са сградите и дейността на БНР и БНТ – Пловдив, също част от сетивните задачи. Маршрутът се преминава със затворени очи с предварително подготвен водач и също така е подходящ и за хора със зрителни затруднения. 

АКЕА „Медиатор“ реализира проекти, насочени към повишаване на осведомеността за достъп до градските пространства и културно наследство в Пловдив за хора със зрителни затруднения и ангажирането на повече младежи в подобни дейности.

 

За автора

Вашият коментар