Ще има ли Surprise след 8-ми декември?

Говорейки за бъдещето, често нашите политици се изкават, че това са младите хора на България. Или в частност това, може би съм аз. Само че аз не съм бъдещето, а и честно казано не го и виждам. Приемам се като настоящето и искам, и мисля, че мога да го променя. За бъдещето да говорим, неговата промяна и преструктуриране обаче се прави без нас – младите хора. След новината за увеличаването на семестриалните такси, поради увеличаващата се месечна издръжка за един студент, трябва да ви кажа, че нямаше много удовлетворени студенти.
Преди около две – три семици, една промяна в закона за Висшето образование, а именно увечличаването на тавана на таксите с 2/3 се прие и прогласува на първо четене. На 2 декември пък се приема и от парламентарна комисия, преди да отиде на второ четене. Въпреки позицията на студентите и НПСС относно увеличаването на базисния норматив за издръжка на студент, правителството не обръща внимание на позицията на студентите.
За подарък от скъпите ни управници, на връх 8-ми декемрви може да ни изненадат с по високи студентски такси.

Търсейки дипломатичен изход от създалата се ситуация, студентски организации се събраха в УНСС на 6-ти  декември, а основни теми на срещата  естествено са Законопроекта за държавния бюджет за 2012 година и предстоящите реформи в образователния сектор. Истината е, че не само увеличаването на семестриалните такси е проблем.

Пред нас стоят предизвикателства като:
  • подобряване на успешното след университетско кариерно развитие
  • подобряване на стажовата заетост сред студентите
  • интегриране на бизнеса в университетите с цел повишаване на практическото обучение и покачване мотивацията за обучение сред студентите
  • да се промени методът за обучение към оценката и да се обърне към създаването на аналитична мисъл.
  • изравняване критериите и насоките на бизнеса за развитие на специалностите със съществуващите такива
Все теми свързани с младите хора в България.

Емил Красенов, председател на Студентски Съвет към ТУ – София сподели вчера пред mediacafe.bg следното:

“На първата среща изразихме нашето недовoлство и несъгласие с увеличаването на таксите. Във време на стачки и протести ние трябва да излезнем на улицата. Показахме позиция, показахме мнение, но изглежда, проблемите на Министерството са по-важни и те за пореден път пренебрегнаха младото поколение.“

На срещата в УНСС вчера се реши да се създаде стачен комитет от всички присъстващи организации. Повечето изразиха готовност и за по крайни дейстивя. Заговори се за затваряне на Студентски град и главните пътни възели водещи към него. Разбира се отново в духа на младежта, компромиса и дискусията, организациите решиха да излезнат с второ становище, което този път да пратят и до Президента Росен Плевенлиев, надявайки се той поне да наложи вето за приемането на промяната в Закона за Висшето Образование.

"Надяваме се че ще успеем да достигнем до консенсус. Подкрепям създаването на стачен комитет и мисля, че трябва да сме единни и обединени в една обща кауза и да бъдем чути", заяви пред mediacafe.bg председателят на студентски съвет към УХТ – Пловдив, Весислава Пирчева.

Днес бе пратена и позицията, която се очаква да бъде резолирана до края на седмицата. Надявайки се за консенсус, всеки се готви за стачки. А може би наистина това е правилният подход. Младите сме будни, ентусиазирани и искаме промени.

Вашият коментар