Ученици от СУ Св. Патриарх Евтимий с открит урок

Ученици от пловдивското училище „Св. Патриарх Евтимий“ научиха как да опазват въздуха и водата по-чисти. Откритите уроци по „Опазване на чистотата на водата и въздуха“ се проведоха сред близо 100 четвъртокласници

Експертът от РИОСВ инж. Ангелина Ангелова разказа на децата кои са най-големите замърсители на въздуха в Пловдив и как се измерва чистотата му. Тя допълни, че основни причинители за образуване на фини прахови частици са отоплението с твърди горива през зимния период и автомобилният трафик. Екоекспертът посочи, че старите автомобили са сред основните замърсители на въздуха в страната и посъветва децата да предпочитат да карат като пораснат електроавтомобили. Четвъртокласниците обещаха да използват за предвижване колела или да ходят повече пеша. 

Тя разказа за дейността на двете автоматични измервателни станции в града, както и за пречиствателните съоръжения за вода. Учениците задаваха множество въпроси за чистотата на околната среда и показаха знания за опазване на природата.

Откритият урок е част от кампанията на РИОСВ – Пловдив „Да бъде по-чист, по-зелен и по-красив моят Пловдив“, която стартира преди 4 години в пловдивските училища и детски градини. Следващите беседи с ученици ще се проведат в Европейската седмица за намаляване на отпадъците през ноември. Инициативите се провеждат в партньорство с районните администрации и дирекция „Екология и управление на отпадъците“ към община Пловдив. 

Вашият коментар