Атрактивни събития в Пловдив за Европейската нощ на учените 2021

4-дневните събития ще се проведат от 24 до 27 септември включително

Обединени от мотото „Млади таланти  по пътя на изследователската кариера, отговорни към околната среда иизкуството”, представители на академичните среди, изкуството, образованието и индустрията в България участват в проекта„К-ТРИО 5 – Европейска нощ на учените 2021“, фокусирайки се върху европейското измерение на тази тема. Събитията от програмата са кулминацията на форума и ще се проведат от 24 до 27 септември включително в Града под тепетата, а стартът ще бъде даден в Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив.

Целта на проекта е участниците да повишат осведомеността си и да открият нови перспективи, обясниха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Весела Казашка и доц. д.ф.н.  Петя Бъркалова.

Пловдив е един от 5-те български градове, сред които са още София, Бургас, Стара Загора и Русе, включващ се на 24 септември в кулминацията на „Европейска нощ на учените 2021“. Надсловът на проекта за  шеста поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Началото на проявите за тази година бе поставено на 3 юни също в Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в Пловдив.

С кръгла маса под надслов „Зелената сделка – хоризонти за наука” на 24 септември 2021 година директорът на ЦРСББ доц. д-р Цанко Гечев ще открие виртуално и реално Европейската нощ на учените 2021.

Същия ден, в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак ще даде старт на модно ревю на студенти от катедра „Дизайн“ с ръководител доц. д-р Динка Касабова. Темата на ревюто е „Зелената сделка в модата“.

 Доц. д.ф.н. Петя Бъркалова ще представи книгата с интервютата „Пловдив и смислоносците. 10 истории за принадлежност”. Това е шестото издание, включващо разговор с учени и университетски преподаватели, с хора на науката, изкуството и образованието, които са носители на награда „Пловдив“.

На 25 септември  в „Артклас Център“ – Пловдив ще се проведат награждаване на победителите от Фотоконкурса „Науката в  училище”, творческо ателие по рисуване с деца от 4 до 8 години, както и творческо ателие за възрастни.

Очакваме и интересна дискусия между лингвисти и биолози на тема „Генеративната граматика на гените“. Участниците в дискусията – доц. д.ф.н Петя Бъркалова, гл.ас. Веселин Петров и д-р Никола Стайков ще търсят отговор на въпроса: “Защо лингвистите и генетиците говорят на един език?“

Асоциацията за кариерно развитие предлага ученици, студенти и гости да дискутират по проблемите на науката и  изкуството в условията на криза и новите възможности, които се разкриват пред хората на изкуството. Темата на дискусията е : „ Пресечните точки на науката и изкуството”.  Дискусията ще се проведе в Музейна галерия „Димитър Георгиев“ и ще е достъпна и онлайн.

Европейската нощ на учените 2021 година в Пловдив ще приключи на 27 септември  в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с изложба  на 15 творби живопис на ученици от гимназията под надслов „Градски хоризонти“.

Всички събития от програмата на „Европейска нощ на учените 2021“ ще са достъпни онлайн и в реална среда, при спазване на мерките за безопасност, обясниха организаторите.

За автора

Вашият коментар