Гимназисти от Сливен спечелиха състезанието по биология в ПУ „Паисий Хилендарски“

Отборът на Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ в Сливен спечели за втори пореден път състезанието „Пътешествие в биологията“, което Биологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” организира. Това съобщиха от висшето училище.

Подгласници станаха гимназистите от Езикова гимназия „Пловдив“, а на трето място се нареди отборът на СУ „Стоян Заимов“ в Плевен. Отличени бяха също отборите от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ – Бургас, СУ „Васил Левски“ – Севлиево, ПМПГ „Св. Климент Охридски“ – Монтана, Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив, СУ „Свети Седмочисленици“ – Пловдив, ЕГ „Гео Милев“ – Добрич, СУ „Васил Левски“ – Карлово, СУ „Св. Патриарх Евтимий“ – Пловдив и ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ – Димитровград. Всички те получиха награди, осигурени от Биологическия факултет на Пловдивския университет, Студентския съвет и спонсори.

Ръководителят на отбора-победител от ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен Росица Делчева сподели своята гордост от учениците и подчерта, че след победата в двете поредни издания на „Пътешествия в биологията“ летвата е вдигната високо за следващите випуски в училището и те трябва да положат усилия, за да задържат това отлично ниво. Тя благодари на организаторите за чудесната възможност, която предоставят на учениците.

От Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” припомниха, че състезанието включва два етапа – теоретичен и практически. Първият се състои от индивидуално решаване на тест от 30 въпроса за два астрономични часа. Вторият етап се  състои в отборно изпълнение на общо три практически задачи в екипи от по трима ученика за два астрономични часа.

Оценяването на резултатите от задачите в първия етап и класирането на отборите във втория етап се извършват от комисии, съставени от преподаватели в Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Учениците с отлични постижения от първия етап на състезанието – с оценка Отличен 5.50 и Отличен 6.00, придобиват право на обучение по избрана от тях специалност в Биологическия факултет на пловдивското висше училище, без да полагат кандидат-студентски изпит. Очаква се индивидуалните резултати да бъдат публикувани на сайта на факултета в най-кратки срокове, подчертаха организаторите.

За автора

Вашият коментар